Британският премиер ще предложи референдум дали страната да остане в ЕС

  • 23 януари 2013 09:01

  • 729
  • 0
Британският премиер ще предложи референдум дали страната да остане в ЕС
©

Премиерът Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. се очаква да предложи днес на британците да решат на референдум дали страната да остане в ЕС, ако партията му спечели следващите избори, съобщи АП.

Камерън ще изнесе днес дългоочакваната си реч за бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС. В нея той ще признае, че общественото разочарование от ЕС в страната в момента е по-голямо от всякога, и ще предложи условията за членство на Великобритания в блока да бъдат ревизирани. Според предварителни извадки от речта той ще заяви, че макар лично да е за оставане на Великобритания в ЕС, Консервативната партия ще предоговори отношенията си със Съюза, ако спечели изборите през 2015 г., след което ще свика референдум - най-рано през 2018 г., за да могат гражданите да си кажат думата.

Перспективата от референдум и възможно излизане на Великобритания от ЕС без съмнение ще предизвика тревога сред бизнес лидерите и останалите членки на ЕС и може да доведе до изолация на страната в Европа, отбелязва АП. Спекулациите по въпроса вече бяха посрещнати с хор от критики и предупреждения за тежките икономически последици от подобно развитие. Дори САЩ, които обикновено не се месят в споровете между страните от ЕС, се включиха в дебатите. В телефонен разговор с Камерън миналата седмица президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият заяви, че Вашингтон "цени силно Обединено кралство в силен Европейски съюз".

Камерън ще подчертае личното си мнение, че Великобритания трябва да остане в ЕС. Той ще предупреди и да не се бърза с гласуването, тъй като би било погрешно да се организира референдум, преди да бъде дадена възможност за предефиниране на отношенията. В няколко интервюта напоследък премиерът подчертаваше, че сегашният Евросъюз, в който бе създадена еврозона, не е същият, към който страната му се присъедини през 1973 г. , поради което е нужно актуализиране на позициите на Великобритания в него.

Камерън бе планирал да говори миналия петък по време на визита в Холандия, но отмени пътуването и отложи речта заради нападението на ислямистите в Алжир и задържането на голяма група заложници, между които и британци.

Последвайте канала на

БТА
729 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини