Франция и Германия честват 50 години от подписването на Елисейския договор

  • 22 януари 2013 07:41

  • 912
  • 1
Франция и Германия честват 50 години от подписването на Елисейския договор
©

Франция и Германия отбелязват днес 50-годишнината от подписването на "Елисейския договор" - пакта за приятелство между бившите заклети врагове, "бетонирал" помирението им след Втората световна война, съобщават ДПА и Ройтерс.

Началото на празненствата беше дадено още вчера, когато германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 се срещнаха в Берлин с 200 френски и германски студенти.

В днешния ден на тържествени церемонии лидерите на двете държави ще произнесат речи по повод подписването на договора на 22 януари 1963 г. от генерал Шарл Де Гол и канцлера Конрад Аденауер.

За днес е предвидено също общо заседание на правителствата от двете страни, както и съвместна френско-германска парламентарна сесия в сградата на берлинския парламент - Райхстага.

Подписаният преди 50 години в Елисейския дворец договор задължава двете страни да свикват редовни министерски срещи и консултации по важни въпроси от областта на външната политика, отбраната и сигурността, младежта и културата, отбелязва Франс прес.

Тази цел обаче нерядко им убягва. Докато Франция поведе военните кампании в Либия и Мали,обременена от вината за Втората световна война Германия сведе ролята си до тази на наблюдател или - в случая с Мали - предложи само логистична подкрепа.

Париж и Берлин имат разногласия както по въпроса как да се преодолее дълговата криза в еврозоната, така и в области като ядрената енергетика, на която Франция много разчита, а Германия смята да изостави в идните години.

Наред с това двете съседки могат да се похвалят и с множество успехи и най-вече с решаващата си функция на локомотиви на европейската интеграция - усилие, за което 27-членният Евросъюз получи символично Нобеловата награда за мир миналата година.

Те имат съществени дипломатически достижения като обмена на над 8 милиона студенти и хилядите партньорства между градове от
двете страни.

Публикувано наскоро допитване показа, че макар двете страни да се възприемат една друга като важен европейски фактор, има още какво да се желае по отношение на близостта между народите им.

Според анкета на YouGov 58 от германците определят Франция като свой основен стратегически партньор в Европа, а 75 на сто от французите казват същото за Германия. Само 17 процента от германците обаче намират французите за "много приятни" и 39 процента - за "доста приятни", а едва 8 процента от французите смятат германските си съседи за "много приятни" и 32 на сто - за "доста приятни".

Последвайте канала на

БТА
912 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.22 | 20:58

1
Елисейския договор- край на свободата в Европа!

Добави коментар

Водещи новини