Разследват Георгиос Папандреу за списъка Лагард?

10 януари 2013 21:57

Разследват Георгиос Папандреу за списъка Лагард?
©
870 0

Идната седмица гръцкият парламент ще гласува дали да започне разследване на двамата предишни премиери на Гърция Георгиос Папандреу и Лукас Пападимос затова, че не са предприели нищо по т.нар. списък на Лагард.

Списъкът е бил предаден преди време на гръцките власти от шефката на МВФ Кристин Лагард и съдържа имената на хора от местния елит с огромни депозити в швейцарски банки с цел укриване на данъци.

Предложението е внесено в парламента от дясната партия "Независими гърци" и се подкрепя и от крайнодясната "Златна зора". Много гърци негодуват, че докато те са подложени на тежки лишения, за да се излезе от незапомнената дългова криза в страната, политиците си затварят очите или не предприемат нищо срещу грандиозните данъчни измами на елита, довели страната до мизерия.

"Папандреу и Пападимос са знаели какво се върши, защото са били начело на страната и са отговорни за действията на правителството - се казва в декларация на "Независими гърци". - Но те не предприеха нищо за изваждане на този списък на бял свят и за изправяне на виновните пред закона."

Депутатите ще гласуват също и за разследване на двамата бивши финансови министри Георгиос Папаконстантину и Евангелос Венизелос, срещу които е отправено подобно обвинение.

Сегашното правителство на премиера Андонис Самарас даде зелена улица за разследване само на Папаконстантину. Затова наблюдателите смятат за малко вероятно да се вдигне имунитетът и на останалите трима.

Novini.bg
870 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини