Жена загуби първото в Ирландия дело за правото на евтаназия

  • 10 януари 2013 19:15

  • 1088
  • 0
Жена загуби първото в Ирландия дело за правото на евтаназия
©

Терминално болна жена загуби съдебната си битка за право на евтаназия в първия подобен случай, повдигнат в Ирландия, съобщи агенция Reuters.

59-годишната бивша университетска преподавателка Мари Флеминг е болна от мултиплена склероза и е напълно парализирана. Миналия месец тя отправи официална молба до властите да позволят на партньора й да й помогне да умре. В католическа Ирландия това е незаконно, пише Дневник.

Пред съда жената обясни, че животът й вече е лишен от достойнство и е твърде болезнен, и заяви, че е планирала всичко, включително погребението си. Въпреки това съдията реши, че не може да промени закона заради един човек. "Не би било възможно да сме сигурни, че възрастните, инвалидите, бедните, нежеланите, отхвърлените и т.н. хора няма да се възползват от тази опция, за да избягат от чувството, че са в тежест на семействата си и на обществото", беше неговият аргумент.

През последно време дебатът относно асистираното самоубийство се засили след медиатизирането на няколко съдебни случая във Великобритания, където на трима души също беше отказано такова разрешение.

В Европа евтаназията е законна в Белгия, Холандия, Люксембург и Швейцария. Отвъд океана тя е възможна в щатите Орегон и Вашингтон.

Последвайте канала на

1088 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини