Протестиращ откри огън срещу полицаи в Белфаст

  • 05 януари 2013 21:08

  • 843
  • 0
Протестиращ откри огън срещу полицаи в Белфаст
©

Северноирландската полиция арестува днес 38-годишен мъж по подозрение в опит за убийство, след като той стреля по полицаи по време на протести срещу махането на британското знаме от кметството в Белфаст, предаде Ройтерс.

Полицаите използваха водни оръдия срещу над 100 демонстранти, които ги замеряха с фойерверки, димки и тухли в  източната част на града, скоро след демонстрация пред кметството с призиви знамето да бъде върнато там постоянно. Пробританските лоялисти започнаха да се бунтуват преди месец - най-продължителното насилие в града от години - след като мнозинството от общинарите - проирландски настроени националисти, гласуваха за премахване на едновековната традиция  Юниън Джак да се вее пред кметството на Белфаст.

Размириците, които спряха за Коледа, избухнаха с нова сила в четвъртък и оттогава бяха ранени 19 полицаи. С това броят на  служителите на реда, пострадали при безредиците от началото на декември, набъбна на повече от 60. Радикалните националисти, отговорни за убийствата на трима полицаи и двама войници от 2009 г. насам, засега не са реагирали с насилие на протестите против махането на знамето. Това  ограничава заплахата за 15-годишния мир в Северна Ирландия, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
843 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини