Депутат подаде оставка заради расистки скандал

  • 30 декември 2012 21:07

  • 1605
  • 2
Депутат подаде оставка заради расистки скандал
©

Шведски крайнодесен депутат подаде се оттегли от парламента и от своята партия заради расистки скандал, предаде Франс прес.

31-годишният Ерик Алмквист, смятан преди за сериозен кандидат за лидер на националистическата партия Шведски демократи (ШД), обяви, че подава оставка, след като бе разпространен злепоставящ го видеоматериал.

В клипа се вижда как Алмквист и още двама представители на ШД отправят расистки обиди по адрес на двама мъже, след което ги нападат с метални пръти и последва сбиване пред заведение за бързо хранене. Тримата наричат жена, която опитва да се намеси, "малка курва". "Не, това не е вашата страна, това е моята страна", казва още в клипа Алмквист.

Депутатът, който бе говорител на своята партия по икономическите въпроси, се оттегли от този пост в средата на ноември, след като откъси от видеоматериала бяха поместени на сайта на шведския таблоид "Експресен".

Клипът е заснет преди две години и половина.

Председателят на ШД Джими Окесон обяви чистка в партията с цел изключване на расистките и екстремистките елементи.

Според проведени наскоро проучвания на общественото мнение рейтингът на националистическата формация, която се радва на подкрепата на около 10 процента от шведските гласоподаватели, не е пострадал от скандала.

Шведски демократи влезе в парламента през 2010 г., след като получи 5,7 процента от подадените бюлетини на последните парламентарни избори в страната.

 

Последвайте канала на

БТА
1605 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
блааа

2012.12.31 | 19:03

2
1 аз също ненавиждам тъмните, но не съм толкова краен като теб. Просто не контактувам с тях и се занимавам с човешки ресурси и ги отсвирвам. Както и да е, отплеснах се. Прочетах какво си писал и в същото време отстрани гледам тъжната физиономия на гара дембеле. Много добра яркост на коментара ти придава. Поздрав
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2012.12.31 | 19:03

1
ПРАВ Е ЧОВЕКА,ДА НЕ Е КАЗАЛ НЕЩО НЕВЯРНО СЛУЧАЙНО? СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ПРИИЖДАЩИ МАЙМУНИ ОТ АФРИКА,КОИТО СЕ ОПИТВАТ ДА ОБЕЗЛИЧАТ ЕВРОПА И ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА,ДА ОМЪРСЯТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ГЕН И ДА СЪСИПЯТ ИКОНОМИКАТА..ДА СИ ХОДЯТ В АФРИКА А ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ КОИТО ГИ ДОКАРВАТ ОТ АФРИКА И ТЕЗИ КУ..ВИ КОИТО СПЯТ С НЕГРИ ДА БЪДАТ ИЗГОРЕНИ И СЪДЕНИ ЗА ЗООФИЛИЯ

Добави коментар

Водещи новини