Над 10 000 украинци участват в антифашистки митинг в Одеса

  • 26 декември 2012 18:58

  • 1393
  • 1
Над 10 000 украинци участват в антифашистки митинг в Одеса
©

Антифашистки митинг събра днес над 10 000 души край областната администрация в Одеса. Те настояват за отпор срещу неонацизма в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Участниците издигат държавни и партийни знамена, плакати с лозунги като "Фашизмът няма да мине" и "Не сме канили в Одеса "Свобода" - украинско националистическо движение.

Депутатите от областния съвет решиха на заседание да подкрепят резолюцията на митинга с апел към всички украински граждани: "Бъдете бдителни - не бива да допуснем фашизъм".

Съюзът на ветераните и младежки организации в Одеса заявиха, че създават Антифашистки комитет, "за да бранят земята си от кафявата чума". Според депутата Игор Марков във Върховната рада е създадена антифашистка група. Включени в нея парламентаристи от различни фракции "ще се борят в парламента срещу идеите и законопроектите на ултрадесните" от Общоукраинското обединение "Свобода", каза той.

Протестни митинги срещу възраждането на фашизма в Украйна се провеждат в Одеса още от вчера, но последният е най-масов, посочва агенцията.

Активисти на "Свобода" атакуваха на 21 декември сградата на одеското кметство, където общинарите решаваха дали да преименуват някои улици в града. Нападателите пробиха кордона на охраната и пуснаха в помещенията сълзотворен газ. Наложи се трима души да бъдат настанени в болница, един от тях - в реанимацията. Одеската милиция заяви, че е образувала наказателни дела срещу инициаторите на безредиците, напомня ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
1393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.28 | 10:27

1
Da, Roza, 4etoh 4e bili strashno jestoki. Ne vizdam miastoto na Bulgaria, v takava politika.

Добави коментар

Водещи новини