Парен локомотив се завърна в лондонското метро

  • 18 декември 2012 20:32

  • 1516
  • 0
Парен локомотив се завърна в лондонското метро
©

Сред облак пара и дим в лондонското метро се появи мотриса, теглена от парен локомотив. По този начин британската столица се подготвя да отбележи 150-та годишнина на подземната железница.

Изпитанията по най-старите тунели минаха успешно в ранните часове на неделя в отсечката между станциите  Earl's Court и Moorgate. След локомотива бяха закачени първокласни викториански вагони с дървена ламперия и месингови лампи, пише dnevnik.bg.

Всичко това се подготвя вече три години с помощта на кампания за набиране на средства, дарения от националната лотария и детайлно възстановяване на вагоните. С тапицирани седалки, големи прозорци, кожени панели и газово осветление те са емблемата на лукса от 1892г.

Първото пътуване е било през 1863г., а преди повече от 100 години е спряло използването на парни машини в централната част на метрото. Като потвърждение, че с тази техника не е лесно да се работи, на станция Baker Street се повреди вентил и всичко потъна в пара.

На 9 януари 1863г. е направено първото в света подземно пътуване на железница - от Paddington до Farringdon. Но са били нужни години на лобиране в парламента преди да се даде окончателно разрешение за строеж на метро през 1854г. и строителството реално да започне през 1860г.

Лондонското метро започва да работи три години след това. Парни локомотиви се използват до 1905г.

Билетите за възпоменателното пътуване на 9 януари 2013г. се разпродадоха веднага. Всеки от тях струва по 180 паунда.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини