Страните от Югоизточна Европа отчитат ръст в БВП

  • 06 юли 2011 19:40

  • 1718
  • 0
Страните от Югоизточна Европа отчитат ръст в БВП
©

Страните от Югоизточна Европа, сред които е и България, отчитат слаб напредък през първото полугодие на 2011 г. В резултат на това се очаква ръстът на БВП в региона да бъде 1.9% за цялата година.

Това се казва в последния анализ за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на "Райфайзен рисърч", подразделение на "Райфайзен банк интернешънъл" (собственик на "Райфайзенбанк България").

В същото време очакваният ръст на БВП за тази година за страните от Централна Европа е 3.3%. "Страните, поддържащи близки отношения с Германия и с германския бизнес по-конкретно, се радват на експанзия, което вече помогна икономиките на Полша и Словакия да достигнат своите потенциални темпове на растеж", се посочва в анализа на "Райфайзен".
 

Подобрение се очаква през тази година, което ще измести износа от водещата му роля за икономическия растеж през 2012 г. Неговата динамика ще отслабне осезаемо в синхрон със забавянето в Европа.

На този фон предвид очаквания ръст на БВП от 4.5% за 2011 г. за страните от ОНД Брециншек приема за основателни прогнозите си за ръст от 3.8% в ЦИЕ. А за предстоящата 2012 г. може би съществува риск вътрешната икономическа активност да е надценена, се посочва в анализа.

За Австрия експертите от "Райфайзен рисърч" очакват реален ръст на БВП от 3.3% през 2011 г., който ще е един от най-високите в еврозоната. Въпреки това се очаква ръстът да спадне до малко под 2% през 2012 г. поради намаляващата експортна дейност и постепенното връщане на потребителските разходи до нормалните им нива.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини