Португалия с понижен кредитен рейтинг

  • 06 юли 2011 19:17

  • 1890
  • 0
Португалия с понижен кредитен рейтинг
© Интернет

Причина за това са опасенията, че страната ще има нужда от втори спасителен пакет от заеми.

В съобщението на рейтинговата агенция се посочва, че вероятността Португалия да може да взема заеми от международните финансови пазари през 2013 година, става все по-малка. Вследствие на това Португалия вероятно ще има нужда от допълнителна финансова помощ, освен тази, която вече получи в началото на годината.

Португалското правителство реагира незабавно, като изтъкна, че от Мудис не са взели предвид силната политическа подкрепа за антикризисните мерки. Лисабон смята, че програмата от икономически мерки, приета миналата седмица, е единственият начин да се върне доверието в страната.

Португалия получава помощ по програма за 78 млрд. евро и не й се налага да излиза на свободния пазар за кредити до лятото на 2013 година. От Мудис обаче прогнозират, че за властите в Лисабон ще бъде сериозно предизвикателство намаляването на бюджетните разходи, подобряването на събираемостта на данъците, постигнането на икономически растеж и подкрепата за банковата система.

Мудис понижи за първи път рейтинга на Португалия през април и предвиди последвалния първи спасителен заем от ЕС и МВФ през май. След Гърция и Ирландия, Португалия стана третата страна от еврозоната със спасителен план.

Последвайте канала на

1890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини