Зрелостниците в Румъния се провалиха тотално на матурите

  • 06 юли 2011 18:19

  • 1250
  • 0
Зрелостниците в Румъния се провалиха тотално на матурите
© www.touristmaker.com

Повече от половината зрелостници тази година не успяха да изкарат матурата.

Скъсани са 45 процента от учениците. В 30 училища не е изкарал нито един, съобщи БНТ.

Като основна причина за провала се сочи сериозния контрол в изпитните зали, включително с камери. За повечето зрелостници тази година изпитът беше с устна част по румънски език и литература и по чужд език и писмени тестове по широк кръг предмети.

45 процента от румънските зрелостници отпаднаха на матурите. Такива слаби резултати в страната не помнят. Още един рекорд - 661 ученици са дисквалифицирани за измама. В една гимназия 111 разполагали с резултатите от тестовете. Всъщност в така наречените умни окръзи, където са издържали повече деца, просто не е имало камери за наблюдение.

"Тези резултати представляват огледало на обществото и показват, че Румъния се намира на кръстопът. Нацията трябва да избира между коректни и трудолюбиви хора и тези, които залагат на непочтеността и измамата", заяви Даниел Петру Фунериу, министър на образованието.

Сега валят контестации срещу оценките и върви остър спор кой е виновен за провала - учениците, родителите, сгъстената програма от министерството или ниските заплати на учителите.

За първи път в държавните университети зейва дупка - при прием 300 хиляди потенциалните кандидати са едва 91 хиляди. Вторият шанс за скъсаните е наесен, а ако са изгонени за преписване - след две години.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини