ЕС шокиран от плановете на Израел за нови строежи в Палестина

  • 10 декември 2012 19:14

  • 1212
  • 0
ЕС шокиран от плановете на Израел за нови строежи в Палестина
©

Европейският съюз е шокиран от плановете за строеж на нови еврейски колонии, се казва в проектодекларация на външните министри на ЕС, предаде АФП.

"ЕС е шокиран и твърдо се противопоставя на израелските планове за разширяване на колониите" на Западния бряг и в Източен Ерусалим, особено в зона Е1, се казва в проектодокумента. Проектът на строеж на нови колонии в сектор Е1, който би свързал Маале Адумим с еврейски квартали в Източен Ерусалим, в сряда бе одобрен от комисия на израелското министерство на отбраната. Ако проектът бъде изпълнен, той ще раздели на две Западния бряг и ще го отцепи от Ерусалим. Това би компрометирало жизнеспособността на бъдеща палестинска държава и "сериозно би подкопало перспективите за решение на конфликта чрез преговори", смятат външните министри на ЕС.

Израел взе това решение в отговор на даването на статут на страна наблюдател на палестинците в ООН. В проектодекларацията 27-те външни министри също така призовават палестинците "да използват новия си статут конструктивно и да не предприемат мерки, които биха влошили липсата на доверие" с Израел.

Външните министри на ЕС решиха да изпратят своя военна мисия в Мали в първото тримесечие на 2013 г., предаде ИТАР-ТАСС. Мисията ще се състои от 400 войници и офицери. 250 от тях ще са инструктори на малийската армия, а 150 ще са военни от специалните части за обезпечаване сигурността на мисията. Мисията ще обучава 4 батальона с по 650 души всеки. Северно Мали от юни е окупирано от ислямисти, които се опитват да разширят зоната на влиянието си.

Последвайте канала на

БТА
1212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини