По-конкурентна Европа на световната сцена

  • 06 юли 2011 16:19

  • 698
  • 0
По-конкурентна Европа на световната сцена
© ЕП

Той включва препоръки за мерките и инициативите, които трябва да се предприемат, за да се осигури дългосрочно развитие и стабилност в ЕС.

"Този доклад е един от най-важните документи с дългосрочна визия, които Европейският парламент постигна благодарение на усилената работа, търпението и сътрудничеството между политическите групи", заяви българският евродепутат и заместник- председател на комисията Илиана Иванова (ЕНП/ГЕРБ) по време на дебата преди гласуването.

Г-жа Иванова акцентира върху няколко важни въпроса, включени в доклада. Тя отбеляза, че трябва да бъдат взети възможно най-скоро мерки за справяне с високите нива на публична задлъжнялост в някои страни членки. "Всеки от нас знае, че няма безплатен обяд и рано или късно някой трябва да плати сметката. Затова всички държави трябва да поемат отговорност и да намалят държавните си разходи, за да постигнат приемливи равнища на дефицити. Това не е решение само по себе си, водещо до икономически растеж, но е стъпка към осигуряване на финансова стабилност за бизнеса и за европейските граждани."

Друг важен елемент от приетата резолюция са усилията на ЕС за увеличаване на конкурентоспособността на европейската икономика, които трябва да бъдат насочени към завършване на единния пазар, отключване на потенциала за растеж и създаване на работни места.

"Трябва да бъде запазена данъчната конкуренция в ЕС, защото по този начин гарантираме оптимална среда за бизнеса, което ще доведе и до повече инвестиции. Данъчната хармонизация, предлагана от колеги, би имала пагубен ефект върху публичните финанси на някои от страните- членки и би довела до значителна загуба на конкурентоспособност на ЕС като цяло", обобщи Илиана Иванова.

В рамките на дискусията евродепутатите подчертаха важното място, което трябва да бъде отредено на новите страни- членки, които не са част от еврозоната, при взимането на решения за бъдещето на Съюза.

"Единствено така можем да сме сигурни, че всички гледаме в една посока и можем да избегнем Европа на различни скорости," подчерта българският евродепутат.

Приетият доклад включва препоръки в основни теми, като кризата с еврото, глобалните дисбаланси, увеличаването на конкурентно-способността и устойчивото развитие на ЕС.

Ключов за страната ни текст, приет от ЕП, се отнася до отварянето на пазара на труда в ЕС за всички граждани на държави-членки. Според евродепутатите, „по-добрият достъп до пазара на труда в ЕС и мобилността (на работниците) трябва да бъдат насърчавани“, както и „да има  равни права за всички“ работници.

Това е ясен израз на подкрепа за подетата още през декември 2009 г. кампания от Илиана Иванова за премахване на ограниченията за български работници.

Гласуваният на 6 юли окончателен доклад на специалната комисия придобива силата на политическа резолюция на ЕП и съдържа препоръки до еврокомисията и държавите-членки за мерки за справяне с настоящата криза, както и за намаляване на риска от възникване на бъдещи кризи.

Последвайте канала на

698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини