Протестанти атакуваха сградата на общината в Белфаст

  • 04 декември 2012 07:27

  • 1340
  • 0
Протестанти атакуваха сградата на общината в Белфаст
©

Протестанти щурмуваха общината в Белфаст и влязоха в сблъсъци с полицията, след като общинският съвет на главния град в Северна Ирландия гласува британското знаме да бъде свалено от сградата почти през цялата година, предаде АП.

Петима полицаи и двама охранители са били ранени в едночасовото меле. Пострадал е и фоторепортер на АП, който е бил настанен в болница с наранявания по главата и счупен показалец на дясната ръка. Над 1000 протестанти се събраха пред сградата, когато общинският съвет гласува с 29 гласа "за" при 21 "против" британското знаме да се издига от зданието само 17 дни в годината.

Юниън Джак се развява от сградата на общината в Белфаст всеки ден от нейното откриване през 1906 г. Насилието се разпространи в населената предимно с протестанти източна част на града, където тълпа хвърляше тухли и бутилки по католическа църква и отвлече автобус.

Инцидентът подчертава дълбоко вкорененото разделение в Северна Ирландия между католици и протестанти, което се запазва въпреки до голяма степен успешния мирен процес в британската област, отбелязва АП.

Последвайте канала на

БТА
1340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини