Турция отвърна на минометен обстрел от Сирия (обновена)

  • 06 октомври 2012 10:21

  • 3585
  • 3
Турция отвърна на минометен обстрел от Сирия (обновена)
©

Още един минометен снаряд от Сирия улучи турска територия,  предизвиквайки четвърти пореден ден на артилерийски обстрел и  съживявайки опасенията, че кризата в Сирия може да прерасне в  регионален конфликт, предаде АП.

Най-новият обстрел идва след като турският премиер Реджеп  Тайип Ердоган призова Сирия да не изпитва турската търпимост и  решимост и настоя, че неговата страна не блъфира със своите  предупреждения.

Сирийски минометен снаряд падна към 7 ч. днес в турското  гранично село Гювечи, в южната провинция Хатай, а турската  артилерия незабавно отвърна на огъня, предаде Анадолската  агенция. Снарядът бил изстрелян от район в сирийската провинция  Идлиб, където се водят боеве между силите на режима на Башар ал  Асад и бунтовници. Турски военни близо до Гювечи веднага  отвърнаха на огъня, посочва Анадолската агенция.

Никой не е бил ранен от снаряда, който паднал на 50 метра на турска територия и на около 700 метра от селото, се посочва в  декларация на валийството на окръг Хатай. Армейска част,  разположена близо до Гювечи, е отговорила, изстрелвайки четири  81-милиметрови снаряда. Кабинетът на валията допълва, че  сирийският минометен снаряд е паднал случайно в Турция, като се  смята, че той е бил изстрелян от сили на сирийския режим,  стрелящи по сирийски бунтовнически групи на сирийската граница.

Турските медии информират, че първият снаряд е бил последван от втори, който паднал в Турция към 11 ч. Жители на Гювечи избягали от домовете си и се събрали на  по-сигурно място в селото, отдалечено от граничния район, съобщи агенция Доган. Хората в селото са обзети от паника, а по  мегафоните на джамиите постоянно се отправят предупреждения към  гражданите да не стоят на открито и да не излизат на балконите  на жилищата си.

Телевизионни кадри показаха как изпратени на мястото на  събитието журналисти лежат на земята, за да се предпазят от  прехвърчащи куршуми, посочва електронното издание на турския в.  "Хюриет". Вижда се и как на сирийска територия или в  непосредствена близост до границата с Турция се взривяват  минометни снаряди и се надига пушек.

Турската артилерия отвръща на обстрела от Сирия от сряда,  когато сирийски снаряд падна в турски граничен район и уби  петима цивилни.

Последвайте канала на

БТА
3585 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2012.10.08 | 18:14

3
Избийте се цигани прости, стига сте ни дишали въздуха!
100 години героизъм

2012.10.08 | 18:14

2
Добре. че незнаят нашите ГЕРОИ от Балканската война какви ПРЕДАТЕЛИ ни управляват от десетилетия насам и най-вече СЕГАШНИТЕ дупедавци ! Мир на праха им и вечна слава !
турски манафи

2012.10.08 | 18:14

1
Ясно е . че карабините си търсят повод за война! Така наречените опозиционери-талибани. ще изстрелят още няколко снаряда по турците за да дадат повод за агресия! Догодина и мюмюн от Свиленград като хвърли две пиратки през браздата и ще ни отговори турската артилерия! Нека външния ГЕЙ Младенов да не прави свирки само на аналдола а да се маха по-скоро от БГ!!!

Добави коментар

Водещи новини