Турция ще нападне Сирия (обновена)

  • 04 октомври 2012 09:54

  • 24059
  • 65
Турция ще нападне Сирия (обновена)
© gettyimages

Турският парламент на извънредно заседание разреши армията да участва в акции извън границите на страната, предаде Би Би Си.

Ръководеното от Реджеп Тайип Ердоган правителство поиска от депутатите да разреши на армията да участва в операции чужбина.  В официалното писмо до Меджлиса кабинетът в Анкара твърди, че кризата в съседна Сирия е заплаха за националната сигурност на Турция и заради това въоръжените сили на югоизточната ни съседка трябва да получат правото да влизат на територията на други държави. В отговор на искането парламентаристите свикаха извънредно заседание, на което взеха решението. "За" гласуваха 320, а против -129.

Искането на правителството в Турция идва след като снаряди, изстреляни от територията на размирната близкоизточна страна, убиха туркиня и нейните четири деца. В отговор турската армия обстреля северната сирийска провинция Идлиб. При акцията загинаха няколко войници от армията на Башар Асад.

По-късно днес НАТО, чийто член е Турция, обяви, че Алиансът все още не разглежда възможността Алиансът да окаже помощ на Анкара. Член 4 от Вашингтонския протокол предвижда оказване на помощ в случай на нападение срещу член на пакта.

Междувременно Анкара поиска от Съвета за сигурност на ООН да предприеме "необходимите действия", за да спре сирийски агресия. Дипломати от международната организация обявиха, че се надяват тя да излезе с позиция в четвъртък, която осъжда посегателството върху националния суверенитет на Турция.

Председателят на ООН Бан Ки-мун призова правителството на Сирия да зачита териториалната цялост на своите съседи, както и да сложи край на насилието срещу своите граждани.

Вашингтон осъди действията на Дамаск, а държавният секретар Хилари Клинтън обяви, че САЩ са „възмутени”.

България също се присъедини към позицията на дипломатическите си партньори.

Външният министър на Русия Сергей Лаворв призова Сирия да излезе с официално изявление по случая: „Чрез нашия посланик разговаряхме със сирийските власти, които ни увериха, че... това, което се е случило на границата с Турция, е трагичен инцидент и няма да се повтори. Смятаме, че е от голямо значение Сирия да заяви това официално”.

Франция добави допълнителна тежест към дипломатическото обсъждане, определяйки граничните атаки като „сериозна заплаха за мира”.

Към осъдилите действията на Сирия се присъедини и Европейският съюз в лицето на върховния представител по външните въпроси Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г., която призова към сдържаност.

Дори Иран се включи в дискусията с апел за сдържаност.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
24059 65

Коментари 65

Добави коментар

2012.10.10 | 19:57

65
Всеки защитаваш турците е мръсен долен цигански резак като тях!
КМН

2012.10.06 | 09:46

57
резаците дето се самоопределят като турци да мълчат вариантите при вас копеленца са три или сте понаци или цигани или потомци на еничари в България никога е нямало преселение на турци нито заселвания единствените "турци" заселени са били еничарите заемали държавни постове след пенсиониране и еничари които също са били на служба а на всички ни е ясно че еничарите са били всичко друго освен турци за това копелдаци жалки хич не ми се турчейте в турция ви се смеят и наричат дьонмета - за българите които не знаят това означава ренегати обърнати наричат ви още гьотчи - преведено на български означава дупедавци а за всички българи вие не сте нищо друго освен жалки рязани копелета и нарицанията които използват турците за вас са много правилни като простите македонци сте самоче едните се имат за антични македонци а другите за турски копелета хахахахаха

2012.10.10 | 19:56

64
Дьонме е еврейска секта приела исляма разбирачо от история!!!!

2012.10.06 | 09:45

56
КМН,турци и в самата турция има след 1923...дотогаз от Виена до Багдад е имало само османци,не е трудно ама иска малко четене неграмотнико,само с атакистки лозунги не става,и с робска психика трудно се мисли имперски...па ти си мрази турците или които там си искаш,няма лошо щом ти помага по- лесно да приемеш собствената си незначителност
Супер

2012.10.06 | 08:28

51
Турция трябва да бъде подкрепена най малкото че когато Сърбия ни е нападнала те са изпратили войска в наша подкрепа и заради че не са с бурки и бради
34

2012.10.06 | 15:12

63
bravo
Супер

2012.10.06 | 08:28

53
Евала на Турция, аз съм за тях!!!!!!!!!!!!!!!! ВИЕ СЕ МОЛЕТЕ НА БОГ ВСЕКИ ДЕН, че НЕ ГРАНИЧИМ СЪС СИРИЯ а добре че е Турция, поне тя е държава гигант с много войски и техника за които БГ войничетата (така да ги наречем) ще си мечтаят................. Ако бяхме ние до Сирия НЕ МИ СЕ МИСЛИ, НЯМАМЕ НИКАКВА ВОЙСКА ОСВЕН НЯКОЛКО ДЯДОВЦИ ОТ СВЕТОВНАТА И 5-6 МЕКИ КИТКИ!
годо

2012.10.06 | 15:12

62
Ти си "Супер", ама "Супер идиот"!
Adolf

2012.10.06 | 09:44

54
За ваше сведение господа,османската армия е била изцяло наемна и не е имало само турци в нея,имало и гърци и сърби и черно-горци,дори румънци и българи.Това са исторически факти,надявам се да съм ви бил полезен поне да знаете за какво говорите

2012.10.06 | 15:12

61
Адолф,благодаря за забележката.Мога да допълня само ,че освен от границите на империята в армията е имало и немалко французи,австрийци и италианци,кои привлечени от комерсиални подбуди,кои от чисто авантюристични..
КМН

2012.10.06 | 09:45

55
е османците кви стават бе копедак рязан ? а и ататюрк между другото е еничарско копеле ;) и не съм атакист тях не ги харесвам патриот на свободна практика съм и си далеч от определението "неграмотнико" защото съм изучи преселението на наросите тяхното сформиране държавни управления идеали религии войни абе с няколко думи адски начетен съм рязан гьотчи

2012.10.06 | 15:12

60
Ей ама дълго изречение беше......Глупако,аз съм по-българин от теб.Какви стават османците може да попрочетеш,османец не е етнос,османец е жител на османската империя, а в една империя има много националности,ама ти си чел много,прости ми, че го забравих,хахахахх...ако всички османци ставаха турци както ти казах от Виена до Багдад щеше да е турско.

2012.10.06 | 15:12

59
и хайде мааалко по грамотно да пишеш,поне препинателните знаци поставяй правилно,пък тогава се имай за българин.От такива "българи"като теб ме е срам.Да ти се чуди човек как толкоз много си се ограмотил като си пропуснал първи клас.На това му се вика на гол тумбак чифте пищови.
КМН

2012.10.06 | 15:11

58
хахаха жалък и смешен къде прочете че го отричам твърдението ти относно турция и османската империя ? а и там са били отблъснати бързо като цяло е нямало и османско и мюсюлманско население както и контакт с турция докато ние като съседи имаме и за това влиянието се засилва заради мюсюлманското население в България ама ти си прекалено прост за да го разбереш турчеещо се дьонме за това ходи бегай на манафския фестивал бране на краставицата с гол гъз хахахахаха педалска му работа още ли продължават опите ти в турция за забременяване на мъже не сте ли се отказали или ви харесва хахахахаха а ти маршшш в анадола
Супер

2012.10.06 | 08:28

52
И ГЕРМАНИЯ И МНОГО ДРУГИ ДЪРЖАВИ СА ЗАД ТУРЦИЯ!!!! И АЗ СЪМ С ТЯХ !!!!Смотаните националистчета в нета да го духат, само тука ва бива ама истината е една и горчива и тя е че пред ПАРЛАМЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ПРАЗНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Интернет МИШКИ!
?

2012.10.05 | 20:37

32
псевдо "турчин" резак жалък аз ще ти отговоря същата паразитна твар е като теб тоя
Tur4in

2012.10.06 | 08:28

50
DAAAA İ E PRABILGARİN.TIPANAR GLUPAV.

2012.10.05 | 21:58

49
И така започна 3СВ (така ще пише в учебниците след 30г

Добави коментар

Водещи новини