Турски военни застреляха кюрдски боец на границата със Сирия

  • 02 октомври 2012 15:28

  • 927
  • 0
Турски военни застреляха кюрдски боец на границата със Сирия
©

Сирийски кюрдски боец е убит, а още двама - ранени при стрелба на турската армия. Това е първият подобен случай по границата с Турция от избухването на конфликта в Сирия през март миналата година, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Тримата кюрди, членове на кюрдски въоръжени сили, които са враждебни към режима, но резервирани и към бунта, патрулирали по границата в североизточната сирийска провинция с кюрдско население Хасака, близо до село в района Дербасийе. Там те били улучени от изстрели на турски военни от другата страна на границата, каза председателят на сирийската правозащитна организация Рами Абдел Рахман. Тримата бойци са членове на "Подразделения за защита на народа" - опълчение, близко до Партията на демократичното единство - сирийския клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), уточни Рахман.

В Анкара смятат ПКК за терористична организация. Сирийските кюрди се включиха предпазливо във въстанието срещу режима на Башар Асад, но се опитаха да предпазят от насилието районите си, където няма присъствие на бунтовниците от Свободната сирийска армия. Сирийските бежанци, намерили убежище в съседните Йордания, Ливан, Турция и Ирак, станаха над 311 500, съобщи днес пред журналисти прессекретарят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Ейдриън Едуардс, цитиран от ИТАР-ТАСС. За три месеца броят на сирийските граждани, избягали в съседните четири страни, се е утроил, добави говорителят. Данните отразяват само информацията за регистрираните бежанци, която се предоставя от правителствата на съседните на Сирия страни. Реално бежанците може би са много повече - до 500 000 души, посочва работещата в Женева организация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини