Заличиха женските образи в каталозите на "Икеа" в Саудитска Арабия

  • 01 октомври 2012 13:53

  • 1362
  • 1
Заличиха женските образи в каталозите на "Икеа" в Саудитска Арабия
©

В Саудитска Арабия каталогът на шведския мебелен гигант "Икеа" се различава от каталозите на компанията в другите страни - от страниците му са заличени женските образи, предаде ДПА, цитирайки вестник "Метро".

Вестникът публикува снимки на едни и същи страници от каталозите, разпространявани в Саудитска Арабия и в други страни, за да покаже, че от тях са изтрити изображенията на жени.

В Саудитска Арабия на жените не им е позволено да гласуват и да шофират, макар че миналата година крал Абдула обяви реформа, която ще позволи от 2015 г. жените да гласуват.

Шведският министър на търговията Ева Бьорлинг се въздържа да разкритикува пряко решението на "Икеа", но заяви за "Метро": "Не можеш да заличиш жените от действителността". Тези снимки са поредният тъжен пример за това колко много още има да се прави за равноправието на половете в Саудитска Арабия", добави министърката.

"Метро" даде и пример как в каталога за Саудитска Арабия жената на една от снимките е заменена с изображение на мъж и е премахнато името на една от дизайнерките, работили за фирмата. Говорителка на "Икеа" заяви, че компанията има ясно политика в областта на равноправието на половете и добави, че каталогът е подготвен от чужд франчайзър, който ръководи магазините на "Икеа" в Саудитска Арабия. Франчайзър е базирана в Холандия компания.

"Икеа" има повече от 300 магазина в около 40 страни. Компанията започва да издава каталози през 1951 г.

Последвайте канала на

БТА
1362 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.03 | 02:12

1
Eто това е чист пример колко психическо болна раса са мюсюлманите. Не зачитат живота на собствените си жени, та що оставало за човек от друга раса. Прeбиват и изнасилват децата си, как няма да избиват другите хора без да им пука...

Добави коментар

Водещи новини