Експерти: Талибаните ще завладеят Афганистан

  • 27 септември 2012 21:01

  • 1432
  • 0
Експерти: Талибаните ще завладеят Афганистан
©

Талибаните вероятно ще се върнат на власт в Афганистан след 2014 г. непосредствено след изтеглянето на войските на НАТО, тъй като прозападната власт в страната не е способна да им се противопостави икономически и военно. Това се твърди в доклад на фондация "Карнеги", част от който бе публикуван днес в "ПлюсИнфо".

"Афганистанският режим със сигурност ще рухне за няколко години", се посочва в текста, озаглавен "В очакване на талибаните от Афганистан", съставен от французина Жил Доронсоро, експерт по Афганистан.

"След 2014 г. нивото на подкрепата на САЩ за афганистанския режим ще бъде ограничено. След новата фаза на гражданска война ще последва победа на талибаните", прогнозира още експертът.

"Изтеглянето на коалиционните сили автоматично ще се изрази в победоносна офанзива на талибаните най-вече в южната и източната част на страната", се посочва в доклада.

В най-добрият случай, смята експертът, афганистанското правителство ще може да гарантира сигурността на градовете и няколко региона, които ги подкрепят, но за сметка на това ще изгубят контрола върху пустинните селски зони и провинциите, които граничат с Пакистан. Властта няма да успее да си върне тези райони, тъй като нейните сили за сигурност са недостатъчно обучени и оборудвани.

"До 2014 г. настоящите афганистански власти ще се сблъскат с тройна криза: икономическа - чрез намаляване на западната помощ, институционална - с несигурен изход от президентските избори, и военна", завършва докладът, според който има голяма вероятност режима да се разпадне.

Последвайте канала на

1432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини