FT: Успешна израелска операция срещу ядрените съоръжения на Иран е на практика невъзможна

  • 04 октомври 2024 12:33

  • 876
  • 2
FT: Успешна израелска операция срещу ядрените съоръжения на Иран е на практика невъзможна
© Getty Images, архив

Израел едва ли ще може самостоятелно да проведе успешна операция срещу ядрените съоръжения на Иран, пише британският вестник Financial Times, като цитира мнението на експерти.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2923

Според тях без помощта на Вашингтон хипотетичен единичен удар от Тел Авив по ирански ядрени съоръжения "би бил изключително рискован и в най-добрия случай само би забавил изпълнението на програмата“ от Техеран. Основните ядрени бази на Иран са на повече от 1600 километра от Израел и за да ги достигнат, израелските самолети ще трябва да пресекат суверенното въздушно пространство на страни като Саудитска Арабия, Йордания, Ирак, Сирия и вероятно Турция.

Аятолах Али Хаменей отправи призив към мюсюлманските държави: Имаме един враг – Израел

Освен това, според доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ (CRS), летенето на самолети на израелските ВВС до и от цели ще изисква "използване на всички възможности на страната за зареждане във въздуха и практически няма да остави поле за грешка“. CRS изчислява, че за операцията биха били необходими почти 100 самолета.

Джо Байдън: Възможни са израелски удари по ирански петролни съоръжения

Най-големият проблем за Тел Авив обаче ще бъде унищожаването на двете основни съоръжения за обогатяване на ядрено гориво в Иран. Заводът в Натанц е дълбоко под земята, а вторият по големина завод във Фордо се намира под скала. За да ги унищожите, ще трябва оръжие, способно да пробие няколко десетки метра скала и стоманобетон.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
876 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЗАПОМНЕТЕ

2024.10.04 | 12:36

2
Чифута е ниско подобие на човек, паразит, враг на човечеството, известен с това, че винаги лъже, мами, известен с кръвосмешателство, болен извратен в кръвтта, подъл, лукав, нечистоплътен, хлъзгав и лицемерен! Евреинт предаде Христос, евреин стои зад всяка война случвала се в Европа включително и 2-те световни! Евреи стоят зад извратеното движение лгбт, евреинът трябва да бъде унищожен, това е паразит, противен и вреден за човека !
баба гицка

2024.10.04 | 12:36

1
Ако духам на АХМЕД МУСА, дали американския ОКУПАТОР сащ ,ще ми върне Македония?

Добави коментар

Водещи новини