Доц. Милен Иванов: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", може да отговаряме за тероризъм

  • 19 септември 2024 18:38

  • 1379
  • 7
Доц. Милен Иванов: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", може да отговаряме за тероризъм
© Кадър: БНТ

Трябва да се отговаря на всички нападки. Задължително е. Всеки се страхува, че „Хизбула“ ще отговори. Тази организация е с много голям терористичен опит. Това заяви международният анализатор Димитър Гърдев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Този вид специална операция нанесе много сериозен удар на „Хизбула“, добави той.

На въпрос, ако се докаже, че има българска страна, мишена ли сме, експертите бяха категорични, че да. Освен това може да се наложи да отговаряме за тероризъм, подчерта експертът по сигурност доц. Милен Иванов.

ДАНС: Стоки на норвежки гражданин, свързан с взривените пейджъри, не са минавали през България

Не е задължително да има митнически операции, за да има извършен трафик. В случая има парични потоци. Който и да е планирал операцията в Ливан, едва ли е планирал всички ефекти от нея. Не е ясно дали на пазара не се продават такива устройства на пазара. Има сериозен проблем със сигурността и това рязко ще вдигне разходите на всички – от авиокомпании до технологични производители и ще се отрази на цените, обясни Иванов.

По думите му това е класическа схема за пране на пари.

При разследването на този скандал трябва държавата да се разграничи, смята Гърдев. Операцията е уникална по своя размах. С нея беше нарушена командната структура на „Хизбула“. Това е подготовка за широкомащабна инвазията на Израел. Говори се вече за навлизане в ливанска територия. Ударът върху „Хизбула“ е сериозен, досега не е имало такъв.

Взрив сложен в батерия, нищо кибер няма тук. Взривът е 20 грама, използва се в детонаторите. Малък по грамаж взрив дава голям ефект. Но никой няма да поеме отговорност. Прави впечатление, че Израел много искат да воюват с „Хизбула“ и Иран, но няма отговор. Предполагам, че ще има кратка инвазия в южната част на Ливан и ще има изчакваща позиция, заяви Иванов.

Целта на този атентат е точкова атака на определени хора, проблемът е, че тези устройства са били раздадени на други хора, за съжаление и деца, посочи той.

Тази атака показа уязвимост на цялата групировка. Сега съществува риск да се използва този метод на атака и в бандитизма, каза Гърдев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1379 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.09.19 | 19:33

5
ЦРУ и МИ6 винаги така действат за да провокират конфликт и да ни поставят в партер. Нещо било минало през България. Давам пример. Агджа за Рим. Камиона за кримския мост. Касапина в Солинген. Оръжието за Сърбия. Пейджърите за Хизбула.

2024.09.20 | 08:15

7
Това са все операции на КГБ и производните му. Говнояд, пак прехвърляте вината на друг.

2024.09.20 | 08:14

6
Ще отговаря на баба ти хвърчилото. Убили са терористи с насочени усари. Това е самоотбрана. Говнояд копейкаджия.

2024.09.19 | 19:27

4
Какво правим със западните агенти, които ни накиснаха за атентата на Хизбулах, скараха с Русия, разграбиха държавата, заробиха ни с кредити, подариха оръжието ни на фашистите в украйна и избиха 5 милиона българи?

2024.09.19 | 19:23

3
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro
Мила

2024.09.19 | 18:54

2
Със всички всевъзможни сили се опитват да ни вкарат във война.
Мила

2024.09.19 | 18:53

1
Къде се бутате където не трябва? Япония излезна с изявление,че са произведени в Унгария. Друг е въпроса ,че Унгария светкавично си бърше ръцете с България за да излезне от помията. Защо да не натопи България то който какъвто проблем има го стоварва върху нас.Робска държава сме и това си е.

Добави коментар

Водещи новини