Гутериш призова за хуманитарна пауза в ивицата Газа, за да може да се проведе кампания за ваксинация срещу полиомиелит

  • 16 август 2024 22:32

  • 212
  • 1
Гутериш призова за хуманитарна пауза в ивицата Газа, за да може да се проведе кампания за ваксинация срещу полиомиелит
© Gettyimages

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова днес страните в конфликта в ивицата Газа да предоставят твърди гаранции за хуманитарна пауза, за да може да се проведе кампания за ваксинация срещу полиомиелит (детски паралич), съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2452

В изказване пред репортери Гутериш поиска незабавни гаранции, като предупреди, че предотвратяването и овладяването на разпространението на полиомиелит в палестинската територия ще изисква мащабни координирани и спешни усилия.

"Нека бъдем ясни: най-добрата ваксина срещу полиомиелита е мирът и незабавното хуманитарно прекратяване на огъня", заяви генералният секретар на ООН. "Но във всеки случай паузата за полиомиелита е задължителна. Невъзможно е да се провежда кампания за ваксиниране срещу полиомиелит, когато навсякъде бушува война", допълни той.

Преговорите за спиране на огъня в Газа ще продължат още един ден

Гутериш даде да се разбере, че ООН е готова да започне кампания за ваксиниране срещу полиомиелит в Газа на деца под 10-годишна възраст, макар да предупреди, че "предизвикателствата са сериозни".

По време на всеки от двата кръга на кампанията ще е необходимо поне 95-процентово покритие на ваксинацията, за да се предотврати разпространението на полиомиелита и да се намали появата му предвид разрушенията в Газа, каза генералният секретар на ООН. Той добави, че успешната кампания ще изисква улесняване на транспортирането на ваксините и хладилно оборудване на всеки етап, влизането на експерти по полиомиелит в Газа, надеждни интернет и телефонни връзки и други необходими условия.

Миналия месец контролираното от палестинското ислямистко движение "Хамас" министерство на здравеопазването в ивицата Газа обяви епидемия от полиомиелит в крайбрежната територия, обвинявайки за това продължаващата изралеска военна офанзива.  

По-рано днес членът на политическото бюро на "Хамас" Изат ар Ришк заяви, че палестинското движение подкрепя призива на Гутериш за 7-дневна хуманитарна пауза за ваксинация срещу полиомиелит.

Полиомиелит е открит в канализацията в провинциите Дейр ал Балах и Хан Юнис в ивицата Газа, заяви д-р Хамид Джафари, специалист по това заболяване от Световната здравна организация, на пресконференция по-рано този месец, като уточни, че е възможно вирусът да циркулира от септември.

Полиомиелитъг, който се разпространява главно по фекално-орален път, е силно инфекциозен вирус, който може да навлезе в нервната система и да причини парализа, посочва Ройтерс. Децата на възраст до 5 години На най-голям риск от вирусното заболяване са изложени децата под 5-годишна възраст, особено бебетата под 2 години, тъй като кампаниите за ваксинация са прекъснати от продължаващия вече 10-месеца конфликт.

Без подходящи здравни услуги населението на ивицата Газа е особено уязвимо от епидемии, предупреждават медици и благотворителни организации.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
212 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.16 | 22:59

1
И ква е файдата като след като ги ваксинират пак ще ги убиват?

Добави коментар

Водещи новини