Палестинският премиер е застрашен

  • 06 септември 2012 18:48

  • 810
  • 0
Палестинският премиер е застрашен
©

Палестинският премиер Салам Фаяд е заплашен от Палестинска есен - бунт подобен на Арабската пролет, свалила от власт няколко близкоизточни режима, предаде Франс прес.

Все повече палестинци от Западния бряг са гневни заради покачващите се цени на основните хранителни продукти и настояват
премиерът да подаде оставка.

В сряда вечерта дори палестинският президент Махмуд Абас призна в реч в Кайро пред Арабската лига, че исканията на палестинския народ са справедливи. Той увери, че властите правят всичко по силите им, за да намалят цените.

От няколко дни в редица градове на Западния бряг има демонстрации срещу покачването преди около две седмици на цените на бензина и на хранителните продукти. Днес на Западния бряг има стачка на обществения транспорт. Във вторник неколкостотин души изгориха на демонстрация в Хеброн чучело на Фаяд, на което беше забучено израелското знаме и скандираха: "Фаяд, разкарай се!".

Засега Фаяд уверява, че няма да подава оставка, защото е натоварен с мисия, която ще изпълнява докрай. "Ако стигна до извода, че не мога да се справя с положението поради обективни причини, а не поради разни оплаквания, уверявам онези, които настояват да се оттегля, че няма да бъда препятствие и няма да остана на поста си нито ден повече", заяви Фаяд.

Според анализаторите усилията на правителството да удовлетвори исканията на народа се сблъскват с острата палестинска бюджетна криза и с протокола от Париж от 1994 г., за икономическите отношения между Израел и Организацията за освобождение на Палестина. Той забранява на палестинците да намаляват цената на горивата с повече от 15 процента от цените в Израел.

Последвайте канала на

БТА
810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини