Турският въшнен министър: Контактите ни със Сирия продължават на всички нива

  • 15 юли 2024 13:58

  • 196
  • 1
Турският въшнен министър: Контактите ни със Сирия продължават на всички нива
© Getty images (архив)

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан (на снимката) заяви, че контактите на страната му  със Сирия продължават на всички нива, като Анкара сигнализира за сериозен напредък в нормализирането на отношенията, информира проправителственият турски в. „Сабах“, цитиран от БТА.

"Надяваме се, че сирийският режим ще оцени призива на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва за мир", каза той на съвместна пресконференция със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд вчера.

Междувременно турски медии съобщиха през уикенда, че сирийският президент Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и вече е дал положителен отговор на предложението на турския президент Ердоган за нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск.

Асад с положителен отговор за нормализиране на отношенията с Ердоган, но поставя условия

Фидан, който се очаква да се срещне с Асад в най-скоро време, заяви, че Турция „няма да изостави“ сирийската опозиция, която подкрепя от години, докато възстановява връзките си със Сирия.

"Няма да променим позицията си по отношение на сирийската опозиция. Не можем да забравим жертвата, която те направиха срещу тероризма. Няма да ги изоставим", изтъкна дипломат номер едно на Анкара.

Фидан посочи, че Турция няма да експулсира сирийските бежанци, които приема. Той добави, че бежанците могат да се върнат в страната си доброволно, ако желаят.

Външният министър на Турция добави, че ситуацията в Сирия остава много сложна.

"Не можем да действаме, като мислим само за нашите интереси. Трябва да проучим от какво се нуждае Сирия", каза още Фидан.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
196 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.15 | 16:37

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини