Фирмата мениджър на "Галакси лийдър" отново призова хусите да освободят екипажа

  • 19 юни 2024 14:28

  • 553
  • 1
Фирмата мениджър на "Галакси лийдър" отново призова хусите да освободят екипажа
© Pixabay

Фирмата мениджър на товарния кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) поднови призивите си към йеменските хуси да освободят 25-членния екипаж на задържания вече седем месеца плавателен съд, предаде Ройтерс.

Бойците използваха хеликоптери, за да атакуват плаващия под флага на Бахамските острови кораб на 19 ноември. Те заловиха капитана на кораба и първия му помощник, които са българи, заедно със 17 филипинци и други моряци от Украйна, Мексико и Румъния, съобщи STAMCO Ship Management Co Ltd. в изявление.

"Хусите нямат какво да спечелят, като задържат екипажа от 25 членове", заяви STAMCO, която поиска те да бъдат освободени незабавно и да се върнат при семействата си.

Galaxy Maritime Limited на остров Ман е собственик на кораба "Галакси лийдър".

От МВнР са активно ангажирани със случая с отвлечените българи на кораба „Галакси лийдър“

Хусите използват безпилотни самолети и ракети, за да нападат кораби в Червено море, пролива Баб ал Мандаб и Аденския залив от ноември насам, като твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците заради войната в Газа.

Международната камара по корабоплаване, която представлява собствениците на кораби, нарече атаките на хусите "неприемливи действия на агресия, които застрашават живота на невинни моряци и безопасността на търговското корабоплаване".

Миналата седмица хусите нанесоха директни удари по два кораба – плаващия под флага на Либерия въглевоз "Tutor" и плаващия под флага на Палау кораб "Verbena", който беше натоварен с дървен строителен материал, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:36

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини