ООН: Израел многократно е нарушавал законите на войната в Газа

  • 19 юни 2024 12:22

  • 224
  • 1
ООН: Израел многократно е нарушавал законите на войната в Газа
© GettyImiges

Израелските сили може многократно да са нарушавали фундаменталните принципи на законите на войната и да не са направили разлика между цивилни и бойци по време на военната си кампания в ивицата Газа. Това заяви Службата на ООН за правата на човека (OHCHR), съобщава "Ройтерс".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2263

В доклад, оценяващ шест израелски атаки, причинили голям брой жертви и унищожили цивилна инфраструктура, се посочва, че израелските сили "може систематично да са нарушавали принципите на разграничение, пропорционалност и предпазни мерки при нападение".

"Изискването за избор на средства и методи за водене на война, които избягват или най-малкото минимизират до някаква степен цивилните щети, изглежда последователно нарушавано в кампанията на Израел", заяви Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Постоянната мисия на Израел към ООН в Женева определи анализа като "фактически, юридически и методологически погрешен".

"Тъй като OHCHR разполага в най-добрия случай с частична картина на фактите, всеки опит за достигане на правни заключения е по същество погрешен", подчерта израелската дипломатическа мисия.

В доклада са описани подробно шест инцидента, случили се между 7 октомври и 2 декември, при които Службата за правата на човека на ООН представя оценка на видовете оръжия, средствата и методите, използвани при тези атаки.

"Смятахме, че е важно този доклад да бъде публикуван сега, особено защото от някои от тези атаки са минали около осем месеца и тепърва предстои да виждаме достоверни и прозрачни разследвания", поясни Равина Шамдасани, говорител на Службата на ООН за правата на човека.

Атаките в Газа продължават въпреки обявените хуманитарни паузи

"Най-напред призоваваме израелските власти да предприемат стъпки, за да гарантират провеждането на подходящи, прозрачни разследвания".

Тя добави, че при липса на прозрачни разследвания ще има "необходимост от международни действия и в това отношение".

Офанзивата на Израел е причинила смъртта на над 37 400 души в ивицата Газа.

Израел започна своето нападение, след като бойци на "Хамас" нападнаха страната на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки над 250 души за заложници.

Миналата седмица Службата за правата на човека на ООН заяви, че убийството на цивилни по време на израелска операция за освобождаване на четирима заложници може да се счита за военно престъпление, но същото се отнася и за държането на пленници от палестинските екстремисти в гъсто населени райони.

Последвайте канала на

Калина Христова
224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:41

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини