Доклад на ООН: Израел вероятно е нарушил основни принципи на законите на войната

  • 19 юни 2024 11:14

  • 245
  • 1
Доклад на ООН: Израел вероятно е нарушил основни принципи на законите на войната
© YouTube

Възможно е израелските сили многократно да са нарушавали основните принципи на законите на войната и да не са правили разлика между цивилни и бойци по време на военната си кампания в ивицата Газа, се казва в изявление на Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2263

В доклад за оценка на шест израелски атаки, довели до голям брой жертви и разрушаване на гражданска инфраструктура, специализираната агенция на ООН, заяви, че израелските сили "може би системно са нарушавали принципите на разграничаване, пропорционалност и предпазливост при нападение".

Нетаняху разпусна военния кабинет

"Изискването за избор на средства и методи за водене на война, които избягват или най-малкото свеждат до минимум щетите за цивилното население, изглежда е било постоянно нарушавано при израелската кампания на  бомбардировки", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.  

Според здравните власти в управляваната от палестинската въоръжена групировка "Хамас" територия въздушната и сухопътната офанзива на Израел е отнела живота на повече от 37 400 души, отбелязва Ройтерс.

Израелците пак протестираха срещу правителството на Бенямин Нетаняху

Израел започна нападението си, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха нападение през границата срещу градове и кибуци в Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха над 250 души за заложници.

Нетаняху пречи на доставките на хуманитарна помощ: осъди тактическите паузи в сраженията

Миналата седмица Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека заяви, че убийството на цивилни по време на израелската операция за освобождаване на четирима заложници може да се смята за военно престъпление, но посочи също, че и държането на пленници от страна на палестинските бойци в гъсто населени райони е военно престъпление, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
245 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 11:31

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини