При екстремна жега: Поклонници загинаха по време на хадж

  • 17 юни 2024 12:37

  • 633
  • 2
При екстремна жега: Поклонници загинаха по време на хадж
© Getty Images

Най-малко 14 йордански граждани са загинали по време на поклонението хадж в Саудитска Арабия поради големите горещини.

Министерството на външните работи на Йордания съобщи, че 14 от неговите граждани са починали, "след като са претърпели слънчев удар поради екстремната гореща вълна", а други 17 са обявени за изчезнали, предава Би Би Си.

Според АФП иранският Червен полумесец е съобщил, че петима ирански поклонници също са загубили живота си. Не се уточнява обаче как са загинали.

Йорданските власти посочват, че издирването на изчезналите продължава. Йорданското външно министерство заяви, че координира със саудитските власти процедурите за погребване или транспортиране на телата на починалите според желанията на техните семейства.

Хадж е религиозно изискване за всички мюсюлмани, което е едно от най-големите масови събирания в света, провежда се в свещения мюсюлмански град Мека, предава БТВ.Това е един от петте стълба на исляма заедно с петте ежедневни молитви, постта, благотворителността, вярата в Бог Аллах и вярата в Мохамед като пророк.

Според саудитски служители повече от 1,8 милиона поклонници участват тази година.

Започна поклонението хадж

Хадж има история на смъртоносни катастрофи, включително блъсканица и пожари в палатки. Но през повечето години основното предизвикателство идва от силната топлина.

През изминалата седмица температурите там са надхвърлили 46 градуса. Много от ритуалите, които се изпълняват на открито и пеша, се превръщат в предизвикателства - особено за възрастните хора.

Очакваният климат за хадж тази година ще бъде свидетел на повишаване на средните температури от 1,5 до 2 градуса - над нормалното в Мека и Медина", коментира по-рано ръководителят на саудитския национален метеорологичен център Айман Гулам.

Двата града са в центъра на петдневното поклонение хадж.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
633 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.18 | 09:31

2
DA PYKNAT TIA MANGALI MIRIZLIVI

2024.06.17 | 13:41

1
Моите съболезнования на близките на починалите от топлинен удър.

Добави коментар

Водещи новини