Трима загинали и над 13 ранени при нападение на израелските сили в Дженин

  • 06 юни 2024 22:54

  • 474
  • 2
Трима загинали и над 13 ранени при нападение на израелските сили в Дженин
© Gettyimages

Трима убити и най-малко 13 ранени при специализирана акция на израелските сили в град Дженин в окупирания Западен бряг, съобщиха палестинското Министерство на здравеопазването и медици на място, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2234

Палестинското дружество на Червения полумесец съобщи, че лекува най-малко шестима простреляни, четирима с рани от шрапнел и един човек, който е бил прегазен от военен джип. Организацията уточни, че екипите ѝ са били обстрелвани, докато са опитвали да окажат медицинска помощ на някои от загиналите.

Израелските военни не отговориха веднага на молбата за коментар във връзка с нападението.

Израелски военен: Готови сме за война с "Хизбула"

Западният бряг е сред териториите, които Израел завзема по време на Шестдневната война в Близкия изток през 1967 г. Палестинците искат той да бъде ядрото на бъдещата им независима държава и твърдят, че разширяването на израелските селища в района е пречка за постигането на целта.

От началото на войната в Газа през октомври миналата година Западният бряг, където палестинците, живеещи под израелско военно управление, упражняват ограничено самоуправление, се превърна във второстепенен фронт, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес Държавният департамент съобщи, че Съединените щати са наложили санкции на палестинската въоръжена групировка "Бърлога на лъвове", като това е и най-новият ход, насочен срещу онези, които според Вашингтон застрашават мира и стабилността в окупирания Западен бряг.

Набиращата популярност в град Наблус групировка, е първият палестински обект на санкции по силата на изпълнителна заповед относно насилието на Западния бряг, издадена от президента Джо Байдън през февруари, която преди това бе използвана за налагане на финансови ограничения на еврейски заселници, замесени в нападения срещу палестинци.

"Съединените щати осъждат всички актове на насилие, извършени на Западния бряг, независимо от извършителите, и ще използваме инструментите, с които разполагаме, за да разобличим и привлечем към отговорност онези, които заплашват мира и стабилността там", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
474 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.07 | 06:15

1
Разчистват територия

2024.06.07 | 06:16

2
как пуснаха тези от Хамас умишлено само и предадоха народа си за парче земя

Добави коментар

Водещи новини