Израелският министър Бен-Гвир се зарече да разстрои работата на коалицията на Нетаняху

  • 05 юни 2024 18:38

  • 415
  • 0
Израелският министър Бен-Гвир се зарече да разстрои работата на коалицията на Нетаняху
© Getty Images, архив

Крайнодесният израелски министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир каза днес, че партията му ще “разстрои” работата на управляващата коалиция, докато премиерът Бенямин Нетаняху не разкрие подробности от възможното решение за бъдещето на Газа, на фона на подновени усилия за постигане на примирие, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2263

Нетаняху все още има мнозинство в парламента, но публикацията на Бен-Гвир в “Екс” разкрива задълбочаващи се пукнатини във военновременната коалиция на страната.

По-рано палестинската ислямистка групировка "Хамас" заяви, че няма да отстъпи от исканията си и ще се съгласи на споразумение за прекратяване на войната в Газа, ако то включва постоянно спиране на огъня. Освен това групировката настоява израелската армия да се изтегли напълно от ивицата Газа, подчерта снощи на пресконференция в Бейрут представител на "Хамас".

Междувременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху направи обиколка на северната държавна граница с Ливан и заяви, че Израел е готов за решителни действия на север, предаде Ройтерс. Подкрепяната от Иран групировка “Хизбула” и Израел си разменят удари от осем месеца насам, наред с войната в Газа, което поражда опасения, че по-широкомащабен конфликт може да обхване района.

"Хамас" настоява за постоянно спиране на огъня, чакат Израел да склони

Докато Нетаняху прави обиколка по северната граница, а коалиционните му партньори заплашват целостта на управляващата коалиция, израелските военни обявиха нова военна кампания срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас" в централната част на ивицата Газа, където палестински медици съобщиха, че десетки хора са били убити при въздушни удари, предаде Ройтерс. Нападенията усложняват очакваните разговори между посредници, които се опитват да сключат споразумение за прекратяване на огъня, отбелязва агенцията.

Жителите на засегнатите райони твърдят, че израелските сили са изпратили танкове в Ал Бурейдж, а самолети и танкове са обстрелвали близките селища Ал Магази и Ал Нусейрат, както и град Дейр ал Балах, където танковете не са нахлули.

Израел се зарече да унищожи "Хамас", когато започна въздушна и сухопътна офанзива срещу Газа през октомври миналата година, след като бойци на палестинската въоръжена групировка извършиха трансгранично нападение срещу градове и кибуци в Южен Израел на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха над 250 за заложници. Около 120 от отвлечените все още са държани на територията на ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Офанзивата на Израел е отнела живота на повече от 36 000 души, сочат данните на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в ивицата Газа, което твърди, че хиляди палестинци са погребани под развалините.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини