Войната в Сирия взе нови 32 жертви

  • 02 септември 2012 09:06

  • 760
  • 0
Войната в Сирия взе нови 32 жертви
©

Конфликтът в Сирия донесе поредният кървав ден. Най-малко 32-ма души са били убити в боевете между правителството и бунтовниците в събота, съобщават световните агенции.

Междувременно вниманието на международната общност все повече се насочва към хуманитарните и социални аспекти на кризата. Репортаж на Китайската национална телевизия показва ежедневието на сирийските деца в бежански лагер в Ирак. Той е бивше училище, на чиято територия са заселени 300 сирийци. 100 от тях са деца под 10-годишна възраст.  "Няма какво да правим тук. Не ми харесва в този лагер. Беше много хубаво у дома. Можехме да ходим където поискаме и да играем по цял ден. Тук ни охраняват. Пред портата има пазачи и изглежда ги е страх от нас", споделя 11-годишният Ахмед, който избягал от родината си без баща си и до днес няма връзка с него. Повечето деца споделят мнението на момчето, че дома им липсва.

Ирак е само една от държавите, в които сирийците търсят спасение. Общият брой на бежанците вече надхвърли 200 000. Половината от тях търсят убежище в Турция. Само в един от бежанските лагери в Йордания има 20 000 души. Властите в Ирак, Йордания и Турция твърдят, че през последната седмица броят на прииждащите към границите им сирийци се е удвоил.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини