Израелската армия съобщи, че боевете в част от ивицата Газа са приключили

  • 31 май 2024 18:53

  • 516
  • 0
Израелската армия съобщи, че боевете в част от ивицата Газа са приключили
© Getty Images

Израелските въоръжени сили са прекратили операциите в град Джабалия в северната част на ивицата Газа след дни на интензивни боеве и над 200 въздушни удара, докато същевременно продължават да напредват в град Рафах в южната част на анклава, определян от тях като последната голяма твърдина на палестинското екстремистко движение "Хамас", съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2270

Израелските въоръжени сили съобщиха, че са намерили в центъра на Рафах хранилища с ракетни установки и друго въоръжение, както и тунели на "Хамас", докато продължават настъплението срещу бойците на групировката.

Същевременно израелските сили съобщиха, че след повече от две седмици ожесточени боеве в Джабалия са  успели да изпълнят операцията и са се оттеглили, за да се подготвят за действия в други части на Газа.

По време на операцията войските са открили телата на седем от 250-те заложници,  които екстремистите от "Хамас" отвлякоха при нападението си срещу Израел от 7 октомври миналата година, когато според израелските данни  убиха около 1200 души.

Израел не е съгласен да прекрати бойните действия, ако потенциалното споразумение не включва завръщането на оцелелите заложници, заяви днес високопоставен представител на израелските сили за сигурност. Вчера "Хамас" заяви, че е готов за споразумение, включващо размяната на заложниците срещу палестински затворници, държани в Израел.

Израел: Ударихме сгради на "Хизбула" в Ливан и напредваме в ивицата Газа

В Джабалия, населен с бежанци от войната през 1948 г. при основаването на Израел и техните потомци, "Хамас" превърна "цивилната зона в укрепен боен комплекс", се казва в изявление на израелските военни.

В него се казва, че израелските войски са ликвидирали стотици екстремисти в близък бой и са заловили големи складове с оръжия и са унищожили ракетни установки, готови за употреба.

Израел обвини "Хамас", че с умишленото разполагане на бойци в жилищни райони е довел до големия брой цивилни жертви във войната. "Хамас" отрече да е използвал цивилните като жив щит за бойците си.

Интензивните боеве за Джабалия се водеха седмици, което подчертава трудностите на Израел да унищожи частите на "Хамас", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини