Израелски удари убиха най-малко 35 палестинци в Рафах

  • 27 май 2024 08:25

  • 404
  • 1
Израелски удари убиха най-малко 35 палестинци в Рафах
© Getty Images, архив

Израелски въздушни удари убиха най-малко 35 палестинци и раниха десетки други в град Рафах в южната част на ивицата Газа, съобщиха служители на палестинското здравеопазване и гражданската служба за извънредни ситуации, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2226

Израелската армия заяви, че нейните военновъздушни сили са ударили комплекс на Хамас в Рафах и че ударът е бил извършен с "прецизни боеприпаси и въз основа на прецизна разузнавателна информация". Според съобщението, сред целите е бил началникът на щаба на Хамас за Западния бряг и друг високопоставен служител, отговорен за смъртоносните атаки срещу израелци.

"Израелската армия е запозната с доклади, които сочат, че в резултат на удара и пожара, който беше възпламенен, няколко цивилни в района са пострадали. Инцидентът се разглежда," се казва в изявление на израелската армия.

Говорителят на здравното министерство в управляваната от Хамас Газа Ашраф Ал-Кидра потвърди, че 35 души са били убити и десетки други, повечето жени и деца, са били ранени при нападението. Ударът е извършен в квартал "Тел Ал-Султан" в западната част на Рафах, където хиляди хора са намерили убежище, след като избягаха от източните райони на града, където израелските сили започнаха наземна офанзива преди повече от две седмици.

Десетки убити при израелски удари в Газа, съобщава се за жертви и на Западния бряг

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че неговата полева болница в Рафах се е сблъскала с наплив от пострадали и че други болници също приемат голям брой пациенти.

Високопоставен служител на Хамас, Сами Абу Зухри, описа нападението в Рафах като "клане" и обвини САЩ за подпомагането на Израел с оръжия и пари. "Въздушните удари изгориха палатките, палатките се топят и телата на хората също се топят," каза един от жителите, потърсил помощ в кувейтската болница в Рафах, пише news.bg.

Висшият съд на ООН нареди на Израел да спре военните си действия срещу Рафах

По-рано в неделя израелските военни съобщиха, че са идентифицирани осем снаряда, изстреляни от района на Рафах, южния край на ивицата Газа, където Израел продължава операциите въпреки решението на Международния съд на ООН от петък, което му нарежда да спре да атакува града. Редица от снарядите са били прихванати, се казва в съобщението. Няма данни за пострадали.

Премиерът Бенямин Нетаняху свика военния си кабинет по-късно в неделя, за да обсъди продължаването на операциите в Рафах. Израел твърди, че решението на съда на ООН дава възможност за някои военни действия там.

В изявление в своя канал Telegram бригадите на Хамас "Ал-Касам" заявиха, че ракетите са били изстреляни в отговор на "ционистките кланета срещу цивилни".

Рафа се намира на около 100 км южно от Тел Авив.

По-рано в неделя израелски удари убиха най-малко петима палестинци в Рафах, според местните медицински служби. Здравното министерство на Газа идентифицира загиналите като цивилни. Израелски танкове са навлезли в покрайнините на Рафах, близо до едноименния пропускателен пункт на границата с Египет, както и в някои от източните му райони, казват жителите, но все още не са навлезли пълномащабно в града.

Израелският министър Бени Ганц каза, че ракетите, изстреляни от Рафах, "доказват, че (Израелските отбранителни сили) трябва да действат на всяко място, откъдето все още действа Хамас". Министърът на отбраната Йоав Галант проведе оперативна оценка в Рафах, където беше информиран за "операциите на войските над и под земята, както и за задълбочаването на операциите в допълнителни зони с цел разбиване на батальони на Хамас", се казва в изявление на неговия кабинет.

Итамар Бен Гвир, крайнодесният министър на обществената сигурност, който не е част от военния кабинет на Израел, призова армията да удари по-силно Рафах. "Рафах с пълна сила", написа той в X.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 08:59

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини