ООН планира нови маршрути за транспорт на помощи в Газа заради спрелите доставки

  • 22 май 2024 13:32

  • 199
  • 2
ООН планира нови маршрути за транспорт на помощи в Газа заради спрелите доставки
©

Организацията на обединените нации (ООН) планира нови маршрути в рамките на ивицата Газа за транспортиране на помощи от временния кей на САЩ. Доставките спряха напълно вчера, след като 11 камиона бяха разграбени по пътя си към Рафах. Това предават от Reuters.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2220

Разпределението беше спряно, тъй като ООН планира нови маршрути и координация на доставките в опит да предотврати прихващането на повече помощ, заяви Абир Етефа, говорител на WFP в Кайро. Тя потвърди, че "мисиите бяха планирани за днес по новите маршрути, за да се избегнат тълпите".

"Тълпи спираха камионите на различни места по пътя. Имаше... това, което мисля, че бих нарекъл саморазпределение. Мисля, че хората се страхуваха, че никога няма да видят помощ. Те грабнаха каквото можаха", посочи говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в Ню Йорк вчера.

По-късно той добави, че не е имало превоз на помощ от кея от събота насам.

Смята се, че след като беше пуснат в експлоатация, временния кей на САЩ първоначално ще поема 90 камиона на ден, но този брой може да достигне до 150. Според ООН обаче са необходими поне 500 камиона на ден.

Пратките идват по морски коридор от Кипър, където е първата инспекция от страна на Израел. Два кораба напуснаха Кипър по-рано този месец. По данни от Пентагона повече от 569 метрични тона помощи са били доставени в Газа.

"Предстоят още, така че ще видите как тези числа се увеличават", увери говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър пред репортери вчера.

ООН спира раздаването на храна в Рафах

Засега не е ясно каква част от тези 569 метрични тона помощи, които според Пентагона са били дарени от САЩ, Великобритания, Обединените арабски емирства и Европейския съюз. все още чакат да бъдат транспортирани от камиони, договорени с ООН.

Припомняме още, през последните дни Израел е подложен на нарастващ глобален натиск да позволи повече доставки в обсадения крайбрежен анклав. Временният кей беше отворен миналия четвъртък в Газа, като операциите започнаха в петък и 10 камиона с хуманитарна помощ бяха откарани от изпълнители на ООН до склад на Световната продоволствена програма в Дейр Ел Балах в Газа. В събота обаче само пет камиона стигнаха дестинацията си, след като други 11 бяха изпразнени предварително в район, до който рядко достига хуманитарна помощ.

Към момента достъпът до южната част на Газа е прекъснат, след като Израел засили военните операции в Рафах. Това принуди изселване на 900 000 души от региона.

Последвайте канала на

Калина Христова
199 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:47

2
❤️ Г­­­о­­­р­­е­щ­и­­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­о­­­ч­а­­­к­­­в­а­­­т ­­­-­ X­1­8­­.­F­U­N

2024.05.22 | 15:43

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини