Израелското правителство получи отсрочка до 16 май в спора за наборната военна служба на ултраортодоксалните евреи

  • 02 май 2024 13:56

  • 399
  • 0
Израелското правителство получи отсрочка до 16 май в спора за наборната военна служба на ултраортодоксалните евреи
© Getty images (архив)

Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и си осигури нова отсрочка в дългогодишния спор в страната за освобождаването на ултраортодоксалните евреи от военна служба. Върховният съд днес отложи разглеждането на въпроса за 16 май, предаде Ройтерс, цитирина от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2067

Съдът, разглеждащ жалби, в които освобождаването от военна служба се описва като дискриминационно, беше определил за краен срок 31 март. Този срок беше удължен до 30 април по искане на правителството, което твърди, че е заето с воденето на войната в Газа и което миналата седмица поиска нова отсрочка.

Коалицията на Нетаняху включва две ултраортодоксални партии, които смятат, че изключенията са от решаващо значение за запазване на техните избиратели в религиозните семинарии и далеч от армията, която може да подложи на изпитание техните консервативни ценности.

Последното удължаване на срока е по-кратко от поисканото от правителството, но все пак може да спести на Нетаняху публичен сблъсък по този въпрос преди израелския Ден в памет на загиналите войници на 13 май и Деня на независимостта на 14 май.

Очаква се двата национални празника да бъдат особено напрегнати тази година на фона на войната в Газа и последвалите сражения на други фронтове, които доведоха до най-тежките израелски жертви - предимно сред тийнейджъри, които са били призовани в армията и са били резервисти - през последните десетилетия.

Макрон призова Израел да спре с ударите по Газа

Ултраортодоксалните евреи съставляват 13% от 10-милионното население на Израел, като се очаква до 2035 г.  този дял да достигне 19% поради високата раждаемост при тях. Икономистите твърдят, че отказът от наборна военна служба държи неоправдано част от общността извън работната сила, което води до нарастващо социално бреме за данъкоплатците от средната класа.

Арабското малцинство в Израел, което представлява 21% от населението, също е освободено от военна служба, за която мъжете и жените обикновено се призовават на възраст 18 години, като мъжете служат 32 месеца, а жените - 24 месеца

 

Последвайте канала на

Novini.bg
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини