Шеф на ООН "ужасен" от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

  • 23 април 2024 13:42

  • 984
  • 1
Шеф на ООН "ужасен" от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис
© pixabay

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви във вторник, че е "ужасен" от унищожаването на медицинските заведения Насър и Ал Шифа в Газа и съобщенията за масови гробове, предава "Ройтерс".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

Палестинските власти съобщиха, че са открили тела в масови гробове в болница в Хан Юнис тази седмица, след като е била изоставена от израелските войски. Съобщава се и за трупове на обекта Ал Шифа след операция на израелските специални части.

"Чувстваме необходимостта да вдигнем тревога, защото очевидно бяха открити множество тела", каза Равина Шамдасани, говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

"Някои от тях бяха с вързани ръце, което, разбира се, показва сериозни нарушения на международните закони за правата на човека и международното хуманитарно право и те трябва да бъдат подложени на допълнителни разследвания.

Откриха масов гроб в Газа

Тя добави, че службата на ООН по правата на човека работи за потвърждаване на докладите на палестински служители, че 283 тела са открити в Насър и 30 в Ал Шифа.

Според тези доклади телата са били заровени под купчини отпадъци и са включвали жени и възрастни хора.

Тюрк, обръщайки се към брифинг на ООН чрез Шамдасани, също осъди израелските удари срещу Газа през последните дни, които според него са убили предимно жени и деца.

Той също така повтори предупреждение срещу пълномащабно нахлуване в Рафах, като каза, че това може да доведе до "по-нататъшни зверски престъпления".

Последвайте канала на

Калина Христова
984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.23 | 21:32

1
А за масовите гробове оставени от руснята в освободените части на Украйна не му пука? Колко удобно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини