Първа оставка в военния връх в Израел заради атаката на Хамас

  • 22 април 2024 15:35

  • 575
  • 2
Първа оставка в военния връх в Израел заради атаката на Хамас
© Getty images (архив)

"Началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Ахорон Халива подаде оставка", предаде Би Би Си.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2785

"Това е първото оттегляне от пост във върха на Въоръжените сили на Еврейската държава (ЦАХАЛ) заради атаката, извършена от палестинската терористична групировка Хамас на 7 октомври и отнела живота на над 1000 души", коментира британската медия.

От пресслужбата на ЦАХАЛ съобщиха: Генерал–майор Ахарон Халива бе помолен да подаде заявление за напускане на заемания пост. Той написа документа и го внесе в деловодството на Министерството на отбраната на Държавата Израел. Генерал-майорът ще изпълнява функциите на началник на военното разузнаване до намирането на негов приемник. След това той ще се пенсионира.

Самият офицер заяви: С болка напускам заеманата длъжност. Цялата ми кариера в ЦАХАЛ бе посветена на това да служа на Държавата Израел и нейния народ.

След нападението на Хамас се появиха данни, че във висшето командване са игнорирали доклади, предупреждавали за атака от страна на мюсюлманските екстремисти.

Най-доброто подразделение на израелското военно разузнаване не е работило на 7 октомври

Преди време премиерът на Еврейската държава Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и заяви: Всички във военното и политическото ръководство на страната ни, включително и аз, трябва да дадем отговори как се стигна до тежките загуби от 7 октомври.  

Началникът на щаба на ЦАХАЛ генерал-лейтенант Херци Халеви и шефът на Службата за обща сигурност (Шин Бет) Ронен Бар също заявиха, че поемат отговорността. Те обаче казаха, че ще останат на постовете си до края на войната на Израел в палестинския анклав на Средиземно море ивицата Газа.

Лидерът на опозицията Яир Лапид приветства оставката на Халеви и призова министър-председателя да направи същото.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
575 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:13

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­­щ­­и­ ­м­­о­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­в­­и­ ­о­ч­­­а­к­­­в­­­а­­­т ­-­ X­­­1­8­.­F­­U­N
Мариян

2024.04.22 | 16:15

1
Ще може ли да си напишете грамотно заглавието?

Добави коментар

Водещи новини