Външният министър на Иран призова за намаляване на напрежението в Близкия изток

  • 20 април 2024 15:38

  • 588
  • 4
Външният министър на Иран призова за намаляване на напрежението в Близкия изток
© Gettyimages (архив)

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан се обяви в Ню Йорк за намаляване на напрежението в Близкия изток на фона на взаимните нападения между Иран и Израел, предаде БТА, позовавайки се на ДПА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2107

"Войната и военното напрежение не са от полза за никого в региона, така че трябва да се намери решение", каза за иранска медия Амир Абдолахиан. Всички страни трябва да се съсредоточат върху това да намерят политическо решение, заяви той. 

Израел трябва да спре да извършва "военните си престъпления" в региона, подчерта министърът. Тогава хуманитарната помощ и размяната на заложници за затворници в конфликта в Газа ще станат възможни, заяви Амир Абдолахиан в края на посещението си в Съединените щати. 

Докато бе в Ню Йорк, където участва в няколко сесии на ООН, министърът на външните работи на Иран подчерта вчера, че Иран няма да отговаря на нападенията срещу военни цели в иранската централна провинция Исфахан, за които се предполага, че са извършени от Израел.

"Няма нито щети, нито жертви след атаката с малки дронове, свалени край Исфахан", заяви той.  

Високопоставен ирански служител разкри ще има ли незабавен отговор срещу Израел

Амир Абдолахиан описа нападенията като опит на произраелска медия да изтъкне военното надмощие на Израел. 

"Малките свалени дронове по-скоро приличаха на играчки, с които децата ни си играят", каза той, но предупреди, че Иран ще отвърне "яростно и твърдо" на истинско нападение от страна на Израел.

Вчерашните атаки срещу Исфахан, където се намират ключови съоръжения на иранската ядрена оръжейна индустрия, се смятат за отговор на нападението на Иран с дронове и ракети срещу израелска територия, извършено миналата седмица. То се смята за отговор на нападението срещу иранското консулство в Дамаск, за което се предполага, че е извършено от Израел на 1 април. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
588 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:17

4
❤️ Г­­о­­­р­е­щ­­и­­­ ­­м­о­­м­­и­­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­­о­ч­а­к­в­­­а­­т ­­-­ X­1­­­8­.­­F­U­N

2024.04.20 | 22:22

3
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук----> shout.to/ketoex
баба гицка

2024.04.20 | 16:11

1
и тези ще клекнат, както скоро и путин
ivo

2024.04.20 | 16:14

2
izrod¨

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини