"Хизбула" съобщи за смъртта на двама свои бойци, убити при израелски удари

  • 18 април 2024 17:40

  • 355
  • 1
"Хизбула" съобщи за смъртта на двама свои бойци, убити при израелски удари
© Getty Images/Guliver

"Хизбула" съобщи за смъртта на двама свои бойци, убити при израелски удари, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2269

Агенцията отбелязва, че Израел е увеличил атаките си в Южен Ливан днес - ден след като при нападение на проиранската шиитска групировка бяха ранени 14 израелски войници.

Размяната на удари между израелската армия и "Хизбула" се засили тази седмица. Вчера ливанското ислямистко движение пое отговорност за нападение срещу военен команден пункт в северната част на Израел, който отговори с атаки дълбоко в ливанска територия.

"Хизбула" съобщи днес за гибелта на двама свои бойци при израелски удари. Според спасители те са били убити при удар с дрон по село Кфар Кила в Южен Ливан.

Официалната ливанска новинарска агенция ННА съобщи, че през нощта Израел е нанесъл тежки въздушни удари и е изстрелял повече от 100 артилерийски снаряда и е хвърлил фосфорни бомби по погранични градове в южната част на страната, включително Кфар Кила.

Ливан обвинява Израел, че е използвал бял фосфор - запалително оръжие, забранено за използване срещу цивилни.

От началото на войната в ивицата Газа между Израел и "Хамас" на 7 октомври "Хизбула" извършва ежедневни нападения срещу еврейската държава в подкрепа на своя съюзник - палестинското ислямистко движение, посочва АФП.

Израелската армия отвръща на атаките, като извършва бомбардировки все по-дълбоко в ливанската територия и предприема прецизни удари срещу членове на "Хизбула".

Израел и „Хизбула“ си размениха удари

Израелската армия съобщи вчера, че 14 израелски войници са били ранени, шестима от които тежко, в Северен Израел при нападение от ливанска територия.

От своя страна "Хизбула" заяви, че е атакувала израелски военен команден пункт "като отмъщение" за смъртта на поне трима нейни бойци при израелски удари във вторник.

Израелската армия съобщи, че снощи е нанесла удари в района на Баалбек в Източен Ливан - град бастион на "Хизбула", намиращ се на повече от 100 километра от границата.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Ливан Басам Мауалауаи заяви вчера, че мистериозното отвличане и убийство на свързан с "Хизбула" ливански сараф във вила в покрайнините на тих планински курортен град по-рано този месец вероятно е дело на агенти на израелското разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

Убийството на 57-годишния Мохамед Срур, който фигурирал в санкционния списък на САЩ, е като от шпионски трилър, отбелязва АП. В кофа с вода на мястото на инцидента са открити пистолети със заглушители и ръкавици, както и химикали, очевидно предназначени за премахване на пръстови отпечатъци и други доказателства, заяви ливанският министър на вътрешните работи Мауалауаи в интервю за АП. Хиляди долари в брой са били разпръснати около тялото на Срур, сякаш за да разсеят всякакви предположения, че мотивът е бил обир, отбелязва агенцията.

"Ливанските служби за сигурност имат подозрения, че зад тази операция стои "Мосад", каза Мауалауаи и добави: "Начинът, по който е извършено престъплението, води до тези подозрения."

Министърът не предостави конкретни доказателства за твърденията си. Той каза, че разследването все още продължава и след като приключи, резултатите ще бъдат оповестени и предадени на съдебните органи, посочва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:23

1
❤️ Г­­­о­­р­е­­щ­­­и­­­ ­м­о­­м­­­и­­ч­­­е­т­а­ ­­в­­­и­­­ ­о­­­ч­­­а­­­к­в­­а­т ­­-­­ X­­1­8­­­.­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини