Премиерът на Катар каза, че страната му прави преоценка на ролята си на посредник в преговорите за примирие в Газа

  • 18 април 2024 06:49

  • 466
  • 1
Премиерът на Катар каза, че страната му прави преоценка на ролята си на посредник в преговорите за примирие в Газа
© gettyimages

Катар прави преоценка на ролята си на посредник в преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас", заяви катарският премиер и министър на външните работи на страната шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че той е изразил безпокойство от подкопаването на катарските усилия от страна на политици, които се стремят "да трупат точки".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

Шейх Мохамед каза, че "с посредничеството се злоупотребява в името на тесни политически интереси и че това изисква от Катар да направи пълна преоценка на своята роля". Той не назовава визираните от него политици, пояснява Ройтерс, като припомня, че във вторник катарското посолство във Вашингтон е крикитувало коментарите, направени от американския конгресмен от Демократическата партия Стени Хойър, призовал САЩ да "преоценят" отношенията си с Катар.

В понеделник Хойър заяви, че Катар трябва да заплаши "Хамас", че ще има "последствия", ако палестинската ислямистка групировка "продължи да саботира напредъка на преговорите за освобождаването на заложнициге и временното спиране на огъня", отбелязва Ройтерс.

Шейх Мохамед подчерта вчера, че ролята на посредник си има предел. "Посредниците не могат да гарантират неща, за които самите страни по преговорите се въздържат (да направят предложение)", каза той. Преди това катарският премиер заяви, че преговорите за заложниците и спирането на огъня се намират в "деликатна фаза", пише БТА.

Израел обмислял да удари Иран на 15 април, но размислил

"Правим всичко възможно, за да преодолеем това препятствие", обяви той, без да дава повече подробности, като в същото време заклейми политиката на "колективно наказание", следвана от Израел във войната срещу "Хамас" в Газа, както и последните прояви на насилие на територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.18 | 10:26

1
KATAR=HAMAS

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини