Експерти за атаката срещу Израел: Тестват им противовъздушната отбрана

  • 15 април 2024 08:31

  • 743
  • 1
Експерти за атаката срещу Израел: Тестват им противовъздушната  отбрана
© Кадър - Нова телевизия

Случващото се в момента е на фона на тежък конфликт Украйна - Русия, който ангажира сериозно и ЕС, и НАТО, и САЩ, коментира в ефира на Нова телевизия проф. Румен Кънчев. Освен това припомни и за конфликта в Газа.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2220

„Оценката на генералния секретар на НАТО е, че евроатлантическата зона не е зона на мир. Ситуацията е изключително тежка. Големият проблем е да се предотврати ескалация на конфликта. Аз на мисля, че ударите на Иран целят ескалация. По данни на  експертни центрове, които следят ситуацията, тези удари имат същата структура като ударите на Русия срещу Украйна”, заяви проф. Кънчев.

„Тази атака няма за цел да унищожи военна инфраструктура и да причини жертви. Тези дронове летят часове. Прави се, за да се тества противовъздушната отбрана на Израел, която се смята за най-добрата. Тя е неопробиваема”, обясни проф. Кънчев.

Според него в атаката има две послания.

„Първото е за широката публика - ние ще можем да отговаряме на ударите на Израел. Второто е чисто техническо - да се тества противовъздушната отбрана. Ако те искаха да нанесат удари с жертви, те нямаше да използват тези леки дронове”, смята професорът.

„Балистичните ракети не са толкова много - 20-30. Те са с обсег 1000 км. За мен ключовото в този момент е кой ще управлява ескалацията. Иран иска да управлява ескалацията, но това не зависи само от тях- САЩ категорично не искат конфликт. Русия и Китай участват много активно. Русия както е известно на всички експерти, има изключително тежки връзки с Иран.  Дори някои експерти казват, че иранското разузнаване е поделение на ГРУ”, коментира проф. Кънчев.

Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската атака по Израел

„В този регион е много важно как изглеждаш. Задължително трябва да изглеждаш силен. В този смисъл Иран нямаше избор да не отговори. Както Израел трябваше да отговори след атаката на „Хамас””, коментира  Ивайло Иванов, експерт по международна и национална сигурност.

„Начинът, по който беше направено, сочи, че Иран не иска принципно ескалация на конфликта. На първо място пред вътрешната публика трябваше да се демонстрира, че няма да толерира подобни удари. Същото да запази имиджа си сред останалите държави в региона като военна сила”, каза Иванов.

Той припомни, че имаше информация в медиите, че се готви атака през уикенда, така че и Израел, и САЩ да могат да се подготвят.

„Ако Израел отговори, ще има ново ниво на ескалация. Дори и да няма ескалация, е премината червена линия, а тя е Израел и Иран да не се атакуват директно”, каза Иванов. Според него изключително важна е ролята сега на САЩ. 

„Дали САЩ ще успеят да окажат достатъчен натиск върху Бенамин Нетаняху, който вижда в момента ситуация, която му позволява да се разправи с Иран”, коментира Иванов.

Според международния анализатор Димитър Къцарков операцията на Иран, е част от голямата цел „огнени пръстени”. „Има пет точки, които се експлоатират на ежедневна база. Тази ескалация е предизвикана, защото нямаха избор освен да отговорят”, заяви Къцарков.

Последвайте канала на

Калина Христова
743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:35

1
❤️ Г­­о­­­р­­­е­щ­­и­­­ ­м­­­о­м­­и­ч­­е­­­т­а­ ­­в­и­ ­­­о­­­ч­­а­к­в­­а­­­т ­-­­­ X­1­8­­­.­­­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини