Светът изрази силно безпокойство заради иранската атака срещу Израел

  • 14 април 2024 06:48

  • 2178
  • 17
Светът изрази силно безпокойство заради иранската атака срещу Израел
© gettyimages

Американският президент Джо Байдън изрази солидарност с Израел след нападението на Иран и се срещна с екипа си по националната сигурност, за да обсъди ситуацията, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2218

"Ангажиментът ни към сигурността на Израел с оглед на заплахите от страна на Иран и неговите марионетки (в региона) е непоколебим", написа Байдън в социалната мрежа "Екс", публикувайки снимка от извънредната среща в Белия дом със съветниците си по сигурността.

Германия призова за незабавно спиране на нападението. "Осъждаме по най-категоричен начин продължаващата атака, която би могла да хвърли целия регион в хаос", написа външната министърка Аналена Бербок в публикация в "Екс".

България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност. Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана в социалната мрежа "Екс".

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор".

Иран нападна Израел с дронове

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата "Екс".

"Решавайки се на такъв безпрецедентен акт, Иран преминава нов праг в дестабилизиращите си действия и създава риск от военна ескалация", предупреди френският външен министър Стефан Сежурне. "Франция отново потвърждава ангажираността си със сигурността на Израел и го уверява в своята солидарност", добави той.

Министерството на външните работи на Египет заяви, че "призовава за максимална сдържаност" и "е в пряк контакт с всички страни в конфликта, за да се опита да овладее ситуацията", като същевременно предупреди за "риска от регионално разширяване на конфликта".

Саудитското външно министерство призова всички страни в конфликта към сдържаност.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди "категорично" атаката. "Тя представлява безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", написа той.

"Канада недвусмислено осъжда тези въздушни удари", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо в изявление, в което заяви своята "солидарност с Израел". Той каза, че атаките "още веднъж демонстрират презрението на иранския режим към мира и стабилността в региона". 

Президентът на Аржентина Хавиер Милей изрази "своята солидарност и непоколебим ангажимент към Държавата Израел".

Мексиканското правителство каза, че е "силно обезпокоено" от това нападение и от "цената, която това действие може да има по отношение на хиляди човешки животи". 

Министърът на външните работи на Чили Алберто ван Клаверен каза в "Екс" че е "разтревожен от сериозната ескалация на напрежението в Близкия изток и от иранските нападения срещу Израел".

Последвайте канала на

Калина Христова
2178 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2024.05.25 | 07:37

17
❤️ Г­о­р­е­­­щ­­­и­ ­м­­­о­м­и­ч­­­е­т­­а­ ­­­в­и­­­ ­о­­­ч­­а­к­в­а­­т ­-­ X­1­­­8­.­F­­­U­­­N

2024.04.14 | 15:07

16
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

2024.04.14 | 08:40

15
А свеве защо не се безпокои при войните, които эащ разпалват по цял свят и Израел, когато бомбардира други държави? Мърши "евроатлантически демократи".
Alf

2024.04.14 | 08:35

14
A Gaza Izrael ybi mnogo deca i darzi horata gladni toja Satanist i onja drugija Satanist seto mu dava zelena svetlina da pravi kvoto iska Djavoli be
ха,ха,ха

2024.04.14 | 08:33

13
УНИЖЕНИЕТО е ЧУДОВИЩНО !!! НИКОЙ, ВЕЧЕ НЕ ИБАВА ЦИОНИСКОТО КОТИЛО сащ!!!

2024.04.14 | 08:27

12
Стига сте лъгали ! Светът осъжда Израел , а не Иран ! Такава омраза към евреите не имало от времето на Втората световна !
тошо бай

2024.04.14 | 08:17

11
Ще има възмездие за чифутите!!!!!!!
тошо бай

2024.04.14 | 08:16

10
В Дамаск може да избирате,но по вас не може?!?!? Фашисти мръсни!!!
тошо бай

2024.04.14 | 08:14

9
Мама ви еврогеиска
МО

2024.04.14 | 08:08

8
Ами атаката срещу Иран? ...кой ...

Добави коментар

Водещи новини