Йордания е в готовност да сваля ирански дронове, ако нарушат въздушното ѝ пространство

  • 14 април 2024 01:30

  • 943
  • 6
Йордания е в готовност да сваля ирански дронове, ако нарушат въздушното ѝ пространство
© Gettyimages

Йорданската противовъздушна отбрана е готова да прехваща и сваля ирански дронове или други летателни апарати, които нарушават въздушното ѝ пространство, съобщиха двама регионални източници от областта на сигурността, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2249

Източниците заявиха, че армията също е в състояние на повишена готовност, а радарните системи следят дейността на дроновете.

Държавни медии съобщават, че Йордания е обявила извънредно положение на фона на заплахата от иранско нападение срещу Израел. Говорител на йорданското правителство обаче отрече тази информация и каза за държавната новинарска агенция Петра, че "няма причина за безпокойство сред гражданите". Той добави, че правителството ще предприеме мерки срещу всички медии, които разпространяват непотвърдени слухове или обвинения.

Жителите на няколко града в северната част на страната, близо до Сирия, както и в централните и южните райони, казаха, че е зачестило прелитането на самолети в небето. Източник от службите за сигурност заяви, че военновъздушните сили на страната засилват разузнавателните полети.

По-рано Йордания съобщи, че от снощи е затворила въздушното си пространство за всички пристигащи, заминаващи и транзитно преминаващи самолети, което според официални служители, цитирани от Ройтерс, е предпазна мярка в случай на ирански удар по границата.

Йордания граничи със Сирия и Ирак, в които действат въоръжени формирования, подкрепяни от Иран, и също така се намира в съседство с Израел и окупирания от него Западен бряг.

Иран нападна Израел с дронове

Аман наблюдава с нарастваща тревога войната между Израел и подкрепяната от Иран палестинска групировка "Хамас", опасявайки се, че това може да я въвлече в конфликта, отбелязва Ройтерс.

В края на миналата година Йордания поиска от САЩ да разположи в страната системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да се подсили защитата на границата. Официални представители казват, че оттогава Пентагонът е увеличил военната си помощ за кралството, голям американски съюзник в Близкия изток, където са базирани стотици американски военнослужещи и се провеждат мащабни военни учения през цялата година.

Ливан, който също като Йордания граничи с Израел, обяви, че затваря въздушното си пространство след иранското нападение, съобщи АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
943 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 05:05

6
❤️ Г­­о­­р­­­е­щ­­и­ ­м­­о­­м­­и­ч­­е­т­­а­ ­в­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­в­а­­т ­-­­ X­­1­8­.­­F­­U­N

2024.04.14 | 15:08

5
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
хахаха

2024.04.14 | 11:53

4
иранците да внимават за саудитска арабия, че им точи ножа кожен
Сърбеца

2024.04.14 | 07:24

3
Как предават братята си, кви подлоги, май заслужават бомби по главите
ИДИОТИ

2024.04.14 | 07:14

2
УКРАИНЦИТЕ.НА.АРАБСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
Sarbeca

2024.04.14 | 07:10

1
Чифутски подлоги значи

Добави коментар

Водещи новини