Израел купува 40 000 палатки за евакуация докато готви нападение срещу Рафах

  • 10 април 2024 10:18

  • 255
  • 1
Израел купува 40 000 палатки за евакуация докато готви нападение срещу Рафах
© gettyimages

Израелското министерство на отбраната закупи 40 000 палатки в подготовката си за евакуацията на град Рафах в южната част на Газа, съобщиха във вторник израелски медии, цитирани от "Ройтерс".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1983

Новината за планираното закупуване на палатките, всяка от които може да подслони 12 души, беше един от първите признаци за конкретна подготовка за евакуация на Рафах, където са се подслонили над 1 милион палестинци.

Военните казват, че четири батальона на "Хамас" остават в Рафах, както и неизвестен брой висши командири на ислямисткото движение. В миналото Израел каза, че батальоните на "Хамас" са от около 1000 бойци всеки.

The Times of Israel: Иран може да удари Израел след 12 април

Изтичането на информацията също така може да е сигнал към САЩ, че Израел се старае да бъде по прозрачен относно подготовка си за евакуацията след месеци, в които Вашингтон се оплакваше, че плановете на Израел за цивилните са твърде потайни и неефективни.

В допълнение, изтичането може да бъде сериозен опит да се сигнализира на "Хамас", че Израел има намерение да нахлуе в Рафах - ако в близко бъдеще няма сделка за заложници.

Израел и САЩ обсъждат евакуацията на палестинците от Рафах, като се предполага, че ще отнеме от един до четири месеца.

Към днешна дата планът на израелскат армия за евакуиране на цивилни от Рафах включваше преместването им обратно в Хан Юнис, в Муваси на брега близо до Рафах и в централната част на Газа.

Плановете на Израел бяха съсредоточени върху преместването на цивилните от Рафах, докато Вашингтон искаше Израел също така да гарантира, че ще има палатки, храна и медицински полеви центрове, готови да ги поемат в районите, в които са били преместени.

Военните обявиха във вторник сутринта, че военновъздушните сили са убили Хатам ал-Амри, водеща фигура на "Хамас" в централната част на Газа, който също е участвал в изстрелването на ракети срещу Израел.

Израелската армия не предостави актуална информация за това какво правят палестинците в Хан Юнис, откъдето се изтегли.

На север армията идентифицира едно изстрелване на ракета от Сирия към района на Йонатан в Голанските възвишения и отвърна на огъня, удряйки източника на изстрелването в понеделник вечерта, съобщиха израелските сили във вторник.

Няма данни за ранени или жертви при атаката.

Неотдавнашните изстрелвания идват на фона на повишено напрежение в северната част на Израел.

Иран се зарече да отмъсти за смъртта на старшия командир на силите Кудс на Корпуса на гвардейците на иранската революция (IRGC), Мохамед Реза Захеди, който беше убит при предполагаем израелски въздушен удар в Сирия по-рано през април.

Последвайте канала на

Калина Христова
255 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.10 | 11:07

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини