Израел каза, че изборът на Турция да подкрепи "Хамас" ще има икономически последици

  • 09 април 2024 12:56

  • 716
  • 1
Израел каза, че изборът на Турция да подкрепи "Хамас" ще има икономически последици
© Getty images

Израелският външен министър Израел Кац каза, че Турция "едностранно е нарушила" търговски споразумения с решението си да ограничи износа си към Израел и че Израел ще отговори с ограничение от своя страна на продукти, идващи от Турция, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1985

Кац заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган „отново жертва икономическите интереси на народа на Турция, за да подкрепя "Хамас" и ние ще отговорим със същото“.

Турция наложи днес ограничения на износа на изделия от 54 различни категории за Израел, докато не бъде обявено прекратяване на огъня в Газа. Турското министерство на търговията посочи, че ограниченията на износа ще включват железни и стоманени изделия, строителни материали, машини и др.

Новите мерки срещу Израел бяха наложени, след като Тел Авив отхвърли искането на Анкара да се включи в доставките на хуманитарна помощ за палестинците в Газа от въздуха, пише БТА.

Турция незабавно отговори на Израел

„Това решение ще остане в сила, докато Израел, в рамките на задълженията си, произтичащи от международното право, не обяви незабавно прекратяване на огъня в Газа и не позволи достатъчен и непрекъснат поток от хуманитарна помощ за ивицата Газа“, заяви турското министерство, добавяйки, че Турция отдавна „не разрешава продажбата на Израел на какъвто и да е продукт или услуга, които могат да бъдат използвани за военни цели“. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.09 | 15:29

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини