САЩ и Израел са застрашени от атаки от Иран, взеха сериозни мерки

  • 06 април 2024 21:09

  • 4451
  • 2
САЩ и Израел са застрашени от атаки от Иран, взеха сериозни мерки
© Gettyimages

Иран отново отправи остри заплахи към Израел. Командирът на Революционната гвардия обяви, че ще отвърне на предполагаемия израелски въздушен удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1983

"Нито едно действие на врага няма да остане без отговор", заяви генерал Хосейн Салами в Техеран, след като хиляди хора се събраха на погребението на загиналите при атаката гвардейци и скандираха "Смърт на Израел" и "Смърт на Америка".

Възможно е на прицел да се окажат цели както в САЩ, така и в Израел, съобщават американски медии, като се позовават на представители на правителството. Според телевизионния канал CBS точната цел и времето на очакваната атака са неизвестни. Правителствените източници все пак предполагат, че е възможно нападение срещу израелски дипломатически обект още преди края на мюсюлманския месец Рамадан през следващата седмица.

Убит в Дамаск ирански генерал е организирал атаката на Хамас срещу Израел от 7 октомври

При въздушния удар по иранското посолство в сирийската столица Дамаск в понеделник бяха убити двама бригадни генерали и петима други членове на мощната иранска Революционна гвардия. Революционните гвардейци са елитната военна сила на Иран и се смятат за по-дееспособни от конвенционалните въоръжени сили на страната.

Иранските заплахи срещу Израел са били обсъдени и в телефонния разговор между президента на САЩ Джо Байдън и Нетаняху в четвъртък. По съобщения от Белия дом Байдън е дал ясно да се разбере, че САЩ ще подкрепят Израел пред лицето при защитата от тези заплахи.

CNN съобщи, че САЩ активно се подготвят за сериозна атака през следващата седмица. Високопоставени представители на американското правителство смятат, че един ирански ответен удар е неизбежен. Това предположение се споделя и от израелска страна, пише DW.

С оглед на опасната ситуация в областта на сигурността Израел временно прекрати отпуските във всички бойни части. Израелската армия обяви също така мобилизация на резервистите за противоракетна отбрана.

Последвайте канала на

Дойче веле
4451 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55

2024.04.09 | 14:01

2
САЩ и Израел здраво ще мелят иранска измет а Путин лаинара ще сере лаина и ще реве че няма да получава повече ракети и дронове от иранската измет ха ха ха.Всичкосе нарежда във полза за Украйна ха ха ха.
Ukraina55

2024.04.09 | 14:00

1
САЩ и Израел здраво ще мелят иранска измет а Путин лаинара ще сере лаина и ще реве че няма да получава повече ракети и дронове от иранската измет ха ха ха.Всучкосе нарежда във полза за Украйна ха ха ха.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини