Министърът на финансите на Израел одобри нов парцел земя на Западния бряг за заселване

  • 22 март 2024 15:49

  • 721
  • 2
Министърът на финансите на Израел одобри нов парцел земя на Западния бряг за заселване
© gettyimages

Министърът на финансите на Израел Бецалел Смотрич обяви днес за държавна собственост 800 хектара земя на окупирания Западен бряг, като този ход ще проправи пътя тази земя да бъде използвана за изграждане на селища за еврейски заселници, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1975

Палестинските власти осъдиха този ход.

Обявяването му в деня, в който държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на посещение в Израел за разговори с премиера Бенямин Нетаняху, подчертава решимостта на израелското правителство да продължи с програмата си за строеж на селища на Западния бряг, въпреки растящата международна съпротива, отбелязва Ройтерс.

"Въпреки че има хора в Израел и в света, които се опитват да подкопаят нашето право върху Юдея и Самария, и върху страната като цяло, ние насърчаваме заселничеството чрез усърдна работа и по стратегически начин в цялата страна", заяви Смотрич, използвайки библейските наименования за Западния бряг, както е обикновената практика в Израел, пише БТА.

Блинкън пристигна в Израел за трудни преговори с Нетаняху

Обозначаването на земята в долината на реката Йордан като държавна земя идва след подобен ход за обозначаване на 300 хектара земя в района на Мале Адумим на Западния бряг, който палестинците искат да е ядрото на бъдещата им независима държава.

Миналия месец САЩ казаха, че разширяването на селищата на Западния бряг от страна на Израел е в противоречие с международното право и по този начин сигнализира за завръщането си към отдавнашна американска политика, която бе отменена от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

По този начин САЩ отново се присъединиха към по-голямата част от света, който смята, че селищата, построени върху територия, завладяна от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., са незаконни, посочва Ройтерс. Самият Израел оспорва това мнение, позовавайки се на историческите и библейските връзки на еврейския народ със земята.

Палестинците твърдят, че разширяването на селищата на Западния бряг е част от целенасочена израелска политика, целяща да подкопае амбицията им за създаване на независима държава със столица Източен Йерусалим.

Палестинското министерство на външните работи заяви, че обявената днес стъпка е "продължение на изтреблението и изселването на нашия народ от неговата родина".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
721 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Завладяване, а не заселване.......

2024.03.26 | 02:09

2
"""По този начин САЩ отново се присъединиха към по-голямата част от света, който смята, че селищата, построени върху територия, завладяна от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., са незаконни, посочва Ройтерс."""
worlok

2024.03.25 | 01:44

1
mai nee triabvalo tiq da badat spasqvani ...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини