МААЕ ще помогне на Ирак за мирна ядрена програма

  • 18 март 2024 14:52

  • 191
  • 0
МААЕ ще помогне на Ирак за мирна ядрена програма
© gettyimages

Международната агенция за атомна енергия ще помогне на Ирак да разработи ядрена програма за мирни цели, съобщава "Ройтерс".

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси се срещна с премиера на страната в Багдад.

"Обсъдихме няколко проекта в Ирак, включително изграждането на ядрен реактор за мирни цели", посочи иракският министър на образованието Наим ал-Абуди след среща между Гроси и иракския премиер Мохамед Шиа ал-Судани.

Гроси заяви, че след няколко дни екип от иракски експерти ще посети централата на агенцията във Виена, за да проведе срещи за "определяне на пътна карта за иракската мирна ядрена програма" на фона на нарастващия интерес към ядрената енергия в региона, включително сред държавите от Персийския залив.

"Виждаме това в Обединените арабски емирства, виждаме това в Египет, ще видим това в Саудитска Арабия и, разбира се, трябва да го видим и тук, в Ирак", отбеляза Гроси.

В миналото Ирак разполагаше с три ядрени реактора в Тувайта - основният му център за ядрени изследвания, южно от Багдад. Едният беше унищожен при израелска въздушна атака през 1981 г., а другите два от американски военни самолети във войната в Персийския залив през 1991 г., последвала инвазията на Ирак в Кувейт през 1990 г.

МААЕ насърчава Япония за среща на върха със Северна Корея

"Определено обръщането на страницата на това сложно минало е от съществено значение и ние правим точно това", подчерта Гроси.

Последвайте канала на

Калина Христова
191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини