Нетаняху одобри плановете за военна операция в Рафах

  • 15 март 2024 16:44

  • 377
  • 2
Нетаняху одобри плановете за военна операция в Рафах
© Gettyimages

Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и одобри днес плановете за военна операция в Рафах, в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА, като се позова на канцеларията на Нетаняху.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

Освен за оперативно разполагане, армията се подготвя и за евакуация на цивилното население, се казва в изявлението.

Решението е взето на фона на все по-острите международни критики към потенциална операция в Рафах, тъй като повече от 1 милион палестинци са намерили убежище в южния град, докато бягат от сраженията в другите части на Газа.

Политици и хуманитарни организации призовават Израел да уточни как и къде ще може да се преместят на безопасно място  всичките 1,5 милиона души в Рафах, преди да започне военната операция. 

Нетаняху повтори позицията си, че предложението на радикалната палестинска групировка "Хамас" за примирие в Газа е "нереалистично".

В същото време израелска делегация пътува за Доха след дебат в кабинета за сигурност по отношение на позицията на Израел. 

Катар играе водеща роля в преговорите за следващо спиране на огъня и освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", в замяна на палестински затворници. 

Групировката "Хамас" заяви вчера, че е направила ново предложение, в което се говори за край на сраженията в Газа, доставки на помощи за населението и освобождаването на пленниците от Израел в замяна на освобождаването на палестински затворници от израелски затвори, пише БТА.

"Хамас" предлага ново шестседмично примирие в Газа

Въпреки това организацията продължава да настоява за изтегляне на израелските войски от крайбрежния анклав, което Израел отказва да направи. 

Арабският телевизионен канал "Ал Джазира" съобщи днес, че "Хамас" е представил предложение от три етапа, всеки по 42 дни. "Хамас" постави условието да влезе в сила постоянно спиране на огъня във втория етап от плана, преди освобождаването на израелските войници. За всеки израелски военен се планира да бъдат освободени 50 палестински затворници, сред тях 30 с доживотни присъди.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
377 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.15 | 23:25

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

2024.03.15 | 22:12

1
Изрод

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини