Палестинският президент назначи нов премиер

  • 14 март 2024 22:06

  • 569
  • 1
Палестинският президент назначи нов премиер
© Gettyimages

Палестинският президент Махмуд Абас назначи Мохамед Мустафа за премиер на Палестинската автономия (ПА), съобщава БТА, като се позова на палестинската официална новинарска агенция УАФА.

Назначаването на Мустафа стана след засилването на натиска за реформиране и подобряване на управлението на окупирания Западен бряг, където ПА има ограничена власт. Новият палестински премиер ще ръководи оказването на помощ и възстановяването на ивицата Газа, както и реформирането на институциите на Палестинската автономия.

Мустафа замества бившия премиер Мохамед Щайе, който заедно с правителството си подаде оставка миналия месец, като заяви че е необходима нова политика, която да отчита "новата реалност в ивицата Газа" и "спешната необходимост от палестински консенсус".

Египет изгражда втори лагер за разселени палестинци в град Хан Юнис в южната част на Газа

Палестинската автономия, която е доминирана от движението "Фатах", упражняваше административен контрол над Газа до 2007 г. През 2006 г. "Хамас" спечели парламентарните избори в окупираните територии и я изгони от ивицата. Оттогава "Хамас" управлява Газа, а ПА контролира части от окупирания от Израел Западен бряг.

69-годишният Мустафа, бивш председател на Палестинския инвестиционен фонди икономически съветник на президента Абас, е заемал в продължение на 15 години високи постове в Световната банка във Вашингтон. Той заема поста си в разгара на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
569 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.15 | 09:13

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини